Yüksek Seçim Kurulu’nun 14 Mayıs seçim takvimini açıklamasının ardından siyasi partiler Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği genel seçimi için çalışmalara hızlandırdı. 

Ancak ittifaklar Meclis çoğunluğunu elde etmek için de özel çalışma yürütüyor. Cumhur ve Millet ittifaklarında yer alan her parti bir yandan kendi listesini hazırlarken diğer yandan da karşı ittifakın “tek liste”, “bazı illerde ortak liste” çıkarma olasılığını değerlendirerek alternatifler geliştiriyor.

İTTİFAKIN ANLAMI AZALDI

2018 seçimlerinde uygulanan ittifak kanunu, ittifakta yer alan partiler için seçim barajına takılma riskini ortadan kaldırırken, ittifakın toplam oyu üzerinden milletvekili dağılımı da büyük partilere fazladan milletvekili kazandırdı. AK Parti ve MHP geçen yıl yaptığı değişiklikle bu sistemi kaldırdı. Yeni sistem ittifak içindeki partileri yine baraj riskine karşı korusa da her parti aldığı oy oranına göre milletvekili çıkaracağı için ittifakın anlamını azalttı. Bu tablo iktidardan muhalefete tüm partileri “ortak liste” arayışına itti.

AK PARTİ VE MHP ORTAK LİSTE İLE SEÇİME GİREBİLİR

2018 seçimlerine Cumhur İttifakı çatısı altında, 81 ilde kendi listeleriyle giren AK Parti ve MHP ilk kez ortak listeyi tartışıyor. Heyetler arası görüşmelerde hangi illerde nasıl bir modelle seçime girilirse daha çok milletvekili çıkarılabileceği hesabı yapıyor. Kulislere göre 15-20 kadar kentte AK Parti ile MHP ortak liste ile seçime girebilir. Ancak bu karar alınırken Millet İttifakı’nın alacağı kararların da etkili olacağı ifade ediliyor.

BBP 30 İLDE LİSTE ÇIKARMAKTAN YANA

BBP 14 Mayıs seçiminde Cumhur İttifakı çatısı altında kendi amblemi ile yer alacağını duyurdu. Ancak 81 ilde kendi milletvekili listesi ile seçime girme kararı alan BBP getirilecek yeni formüllere kapıyı kapatmış değil. BBP’li üst düzey bir siyasetçi, milletvekili listelerinin verileceği 8 Nisan’a kadar görüşmelerin süreceğini belirterek kendi pozisyonlarına dair şunları söyledi: “1 yıldır, 81 ilde kendi amblemimizle seçime girmek için teşkilatları hazırlıyoruz. Oy potansiyelimiz yüzde 9. Seçimde yüzde 5’e ulaşabileceğimizi öngörüyoruz. İstanbul, Bursa, Manisa, Antalya, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Erzurum, Sivas, Kayseri’nin aralarında bulunduğu 30’a yakın ilde milletvekili çıkarma potansiyelimiz var. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli'de özellikle göstermek istediğimiz, iki dönem üniversite rektörlüğü yapan Prof. Dr. Durmuş Bozdağ’ın yarışta iddialı olacağını düşünüyoruz. Ama Meclis çoğunluğu için bazı illerde ortaklık kurulabilir. Bazı arkadaşlarımız AK Parti listelerinde yer alabilir. Millet İttifakının bazı illerde blok tek liste ile seçime girmesi halinde Cumhur İttifakı da tek listeye yönelebilir. Tüm bunlar değerlendirilir. Görüşmeler sürüyor.”

AK Parti’nin Cumhur İttifakı’nı genişletmek için Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR ile yaptığı görüşmelerde de bu iki partiden adayların AK Parti listelerinden gösterilebileceği konuşuluyor. Ancak ittifaka katılma çağrısına henüz net cevap vermeyen Yeniden Refah Partisi’nin buna sıcak bakmadığı, bazı illerde ise “ortak liste” konusunu değerlendirebileceği belirtiliyor.

3 DÖNEM KURALI 

AK Parti yöneticilerine göre de Meclis’te çoğunluğu elde etmek için atılacak “tek, ortak liste” gibi taktiksel adımlar kadar adayların niteliği de büyük önem taşıyor, “Doğru adaylar bulmamız gerekiyor” deniyor. Mevcut milletvekillerinin büyük oranda değişmesi gerektiği, illerde, yeni, sevilen, etkili isimler bulunması gerektiği vurgulanıyor. Bu arada AK Parti’de Erdoğan’ın mevcut tüm milletvekillerinin yeniden aday adaylığı başvurusu yapmasını istediği biliniyor. Bu talebinse “partide bir küskünlük yaşanmadığı” mesajı verme amacı taşıdığı ifade ediliyor.

Diğer yandan AK Parti’deki üç dönem kuralı ile ilgili de henüz bir karar alınmış değil. Ancak parti yöneticilerinde genel eğilim bu konuda MYK’ya yetki verileceği, üç döneme takılan Hayati Yazıcı, Binali Yıldırım gibi sınırlı sayıda isim için bu kuralın esnetileceği aktarılıyor. Bakanların ise adaylık için Erdoğan’ın işaretine göre tutum alacağı vurgulanıyor.

TEMEL FORMÜL 30-35 İLDE ORTAK LİSTE

Millet İttifakı partileri de bir süredir Meclis seçimlerinde kurulacak ittifak seçenekleri üzerinde çalışıyor. Saadet Partisi’nin Millet İttifakı çatısı altında Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile tek liste oluşturarak seçime girmeyi hedeflediği “İttifak içinde ittifak” formülüne DEVA Partisi’nin sıcak bakmadığı biliniyor. Partilerin üzerinde çalıştığı temel formül 30-35 kadar ilde ortak liste ile seçime girmek. Çalışmayı yürüten kurmaylar, “Ne kadar çok ilde ortak liste çıkarsa o kadar avantajlı olur” görüşünde. Bu karar alınırken Cumhur İttifakı’nın oluşturacağı listelerin de önemli olacağı, bu nedenle milletvekili listelerinin verileceği 8 Nisan’a kadar her türlü seçeneğin masada tutulacağı ifade ediliyor.