Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından yeniden gündeme gelen olası İstanbul depremi hakkında korkutan tahminler gündemdeki yerini koruyor. Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İstanbul için yaptığı değerlendirmede deprem kaynaklı çökme olacağını ifade eden Öztürk, bunun sonucunda oluşacak tsunamiyle ilgili tahminlerini anlattı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Habertürk'te katıldığı canlı yayında olası İstanbul depremiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

'İSTANBUL'DA 500 YILDA BİR BÜYÜK DEPREM OLUYOR'

Öztürk'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İstanbul depreminde geriye dönüp İstanbul’da ne olduğuna bir iyi bakmamız lazım. İstanbul’da yaklaşık 500 yılda bir büyük deprem oluyor.

'ÖLÜMÜN OLDUĞU BİR DEPREM'

1509’da ne olduysa o olacak. Ama o atalarımızın yeni aldığı 40 yıllık dar kapsamlı bir kentti. Ona rağmen 2. Beyazıt kentte kalamayıp Edirne’ye gidiyor. Saraydan çıkıp Gülhane’ye çadır kuruyor. Böyle büyük bir yıkımın, ölümün olduğu bir deprem.

'ÜÇÜNÜN DERİNLİĞİ BİN METREDEN FAZLA'

Ondan sonra bir deprem daha yok. Peki bu depremde ne olacak. Marmara Denizi’ni modelliyoruz biz. Burada huni gibi derin üç tane çukur var. Çınarcık, Tekirdağ ve merkez çukur. Üçünün derinliği bin metreden fazla. 

'YILDA 7 MİLİMETRE ÇÖKTÜĞÜ DÜŞÜNÜLÜYOR'

Neden huni? Çöke çöke evrimleşmeseler olmazdı bu. Şimdi önümüzdeki depremde çökecekler mi? Hesabımıza göre 2-3 metre çökecekler. Buranın yılda 7 milimetre çöktüğü düşünülüyor. Bu 500 yılda 3 buçuk metre yapar. 

Bu çökme kaynaklı oluşabilecek tsunami ile ilgili bir modelleme yaptık.

120 kilometre boyunca iki tane fay kırılacak. Çınarcık ve Kumburgaz. 20 kilometre çerçeve fayları var enine doğru. 2 metre 3 metre civarında bir oturma durumunda ne olur diye baktık.

'DENİZ KIYIDAN SU VAKUMLAYACAK'

Şunu gördük. Deprem oldu burası oturdu. Deniz kıyıdan su vakumlayacak. İlk önce suyu alacak sonra geri verecek. Kıyıdan bir dakika içerisinde su çekilmeye başlıyor. Su çekilince ne olacak tekneler oturacak. Teknelerimizin çekek yerleri 2 metre derinlikte bile değil zaten.

'2-3 METRELİK BÜYÜKLÜKTE DALGALAR'

Daha sonra 8-10 dakika içerisinde dalgalar geliyor. 2-3 metrelik büyüklükte dalgalar bunlar. Yalnız bu bir modelleme tabii siz hangi veriyi girerseniz bilgisayar ona göre sonuç veriyor."