Mayıs ayında göreve gelen muhafazakar Yoon'un, muhalefetteki Liberal Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu ulusal meclis tarafından onaylanması gereken harekete şiddetli bir muhalefetle karşılaşması bekleniyor.

Yoon, bakanlığı erkeklere “potansiyel cinsel saldırı suçluları” gibi davranmakla suçladı ve yanlış cinsel saldırı iddiaları için daha sert cezalar getirme sözü verdi. Cuma günü, bakanlığın kaldırılmasının, cinsiyet eşitliği konusundaki zayıf sicilini ele almak için mücadele eden Güney Kore'deki kadın haklarını geri çekeceğine dair korkuları reddetmeye çalıştı.

ANTİ-FEMİNİST ERKEKLERDEN TAM DESTEK

Yonhap haber ajansına göre, gazetecilere verdiği demeçte, "Cinsiyet bakanlığının kaldırılması kadınların, ailelerin, çocukların ve sosyal açıdan zayıfların korunmasını güçlendirmekle ilgili" dedi. Yoon, liberal rakibi Lee Jae-myung'u, MeToo hareketinin yarattığı toplumsal cinsiyet konularına yeni bir odaklanmayla şikayetlerinin görmezden gelindiğine inanan genç "anti-feminist" erkekler arasında güçlü bir destekle mağlup etti.

Kadın haklarında mütevazı gelişmeler olsa da, Güney Kore, OECD ülkeleri arasında cinsiyetler arasındaki en yüksek ücret farkına sahip ülke olarak kadınlar erkeklere göre ortalama üçte bir daha az ücret almaktadır. 2022 Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Farkı Raporu’nda Güney Kore, iş, eğitim, sağlık ve siyasi temsili inceleyen bir endekste 146 ülke arasında 99. sırada yer alıyor.

Kadınlar toplantı salonlarında ve ulusal mecliste yetersiz temsil edilirken, kampanyacılar yetkililerden molka olarak bilinen casus kamera suçu salgınına karşı harekete geçmelerini talep etti.

BAKANDAN ‘EŞİTLİK’ VURGUSU

İçişleri ve Güvenlik Bakanı Lee Sang-min bu hafta hükümet politikalarının hem erkekler hem de kadınlar için eşit haklar sağlamayı hedeflemesi gerektiğini söyledi ve kadınların yaşadığı eşitsizliğe mevcut odaklanmayı eleştirdi. Lee, cinsiyet bakanlığının görevlerinin sağlık ve istihdam bakanlıklarına devredileceğini belirterek, hükümetin nüfus, aile ve cinsiyet eşitliği konularından sorumlu yeni bir daire kurmayı planladığını da sözlerine ekledi. (Guardian)