Kadınları rahim ağzı kanserinden koruyan HPV aşısının geri ödeme kapsamına alınması için mücadele sürüyor. Birçok ülkede devletin karşıladığı bu aşı Türkiye’de ücretli ve kadınlar 3 doz uygulanan aşı için yaklaşık 3 bin TL ödemek zorunda. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde HPV aşısının geri ödeme kapsamına alınacağının sinyalini verse de kadınlar aşı bedelinin karşılanması için çareyi yargıya taşımakta buldu.  

Halktv.com.tr'de yer alan habere göre, Hekim tavsiyesi üzerine HPV aşısını yaptıran üniversite öğrencisi D.Y, tek dozu 695,97 TL olan aşı bedelinin karşılanması için Sosyal Güvenlik Kurumu'na açtığı davayı kazandı.

İstanbul 20. İş Mahkemesi'nde üçüncü duruşmada, davacı D.Y.'nin avukatı Nilda Baltalı ile davalı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) avukatı katıldı. SGK avukatı davanın reddini talep ederken, davacı D.Y'nin avukatı ise davanın kabulünü istedi.

'MÜCADELE EDEN KAZANIR'

Mahkeme, davacı D.Y'nin kullandığı HPV aşısının bedelinin davalı SGK tarafından karşılanması gerektiğinin tespitine karar verdi. Davacının ödediği 695,97 TL ilaç bedelinin 5 Ağustos 2021 tarihinden itibaren işlemiş faiziyle birlikte davalı kurumdan tahsil edilerek davacıya ödenmesine hükmedildi. Tarafların iki hafta içinde karara karşı istinaf yoluna başvurulabilecekleri de kararda belirtildi. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ve davacı avukatı Nilda Baltalı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "HPV Aşısı Ücretsiz Olsun mücadelemiz kapsamında SGK'ya açtığımız HPV aşısında ücret iadesi talepli davalarımız haklı bulunmaya devam ediyor. Mahkemenin aşı bedelinin iadesi yönündeki dördüncü kararımızı almış bulunuyoruz. Mücadele eden kazanır" dedi.