Istranca ormanlarındaki kalker ocağı Kırklareli’ne bağlı Kapaklı köyünde Ar-Ka madencilik tarafından yapılmak isteniyor.
Çevrecilerin açtığı dava sonucu iki kez iptali istenen kalker ocağı projesi için şirket üçüncü kez başvuru yaptı. Başvuru şirketin istediği şekilde sonuçlanırsa bölgede 2 bin 826 ağacın kesilmesi planlanıyor.

2 BİN 826 AĞAÇ KESİLECEK

Gazete Duvar'dan Deniz Çil'in haberine göre kapasite artırımına gitmek isteyen projeye Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 10 Mart 2023 tarihinde "ÇED gerekli değildir" kararı verdi. Açılmak istenen ocak yaklaşık 12.28 hektarlık alanda faaliyet gösterecek. Maden ocağı için projede yer alan bilgilere göre, 2 bin 826 ağaç kesilecek. Ayrıca patlayıcı maddeler ile çok sayıda patlatma gerçekleştirilecek.

'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPORU'

Kalker ocağını faaliyete geçiremk için maden şirketinin üç kez başvuruda bulunduğunu belirten Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Avukat Ozan Topuz, konuyu yeniden mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Ocak alanın faaliyete geçmesi için yapılan iki başvuruyu mahkemeye taşıdıklarını ve kararın iptal edildiğini belirten Topuz, "İptal kararında kesilecek ağaç miktarının ekosistemi olumsuz yönde etkileyeceğine yer verildi. Ayrıca, bölgede bulunan barajları besleyen su havzalarının, ocak açılmak istenen alandan geçtiğini ve yaşanabilecek durumun olumsuz sonuçlar doğuracağı ifade edildi. Ancak, şirket, ocak alanı olarak, daha küçük bir alanı göstererek, yeniden başvuruda bulundu. Başvuru neticesinde, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Biz, konuyla ilgili olarak, 1 ay içerisinde yeni bir dava açacağız" dedi.