Dünya liderleri için düzenlenen toplantıda gazeteciler tarafından kaydedilen görüntülerde, iki lider arasındaki bir tartışmanın ayrıntılarının medyaya sızdırılmasının ardından Çin liderinin Trudeau'yu azarladığı görüldü. 

Ottawa yönetiminin geçtiğimiz haftalarda Pekin'i demokratik ve yargı sistemlerine karışmakla suçlamasının ardından Trudeau, Çin'in Kanada vatandaşlarına "müdahale" dediği konuyu gündeme getirmişti.

Endonezya’daki zirve sırasında kaydedilen bir dakikalık video klipte Xi Jinping, Trudeau'ya bir tercüman aracılığıyla şunları söylüyor: "Tartıştığımız her şey gazetelere sızdırıldı. Bu uygun değil." 

‘AKSİ TAKDİRDE…’

Sakin bir şekilde konuşan ve yüzünde hafif bir gülümseme olan Xi, "Ve tartışmamız bu şekilde yürütülmedi, değil mi? Samimiyet varsa, karşılıklı saygı tutumuna dayalı konuşmalar yapabiliriz. Aksi takdirde sonuçlar tahmin edilemez olacaktır" diye ekliyor. 

Xi Jinping daha sonra Trudeau'nun yanından geçmeye çalışıyor gibi görünüyor, ancak Kanadalı lider şu yanıtı veriyor: "Kanada'da biz özgür, açık ve samimi diyaloğa inanıyoruz ve yapacağımız şey de bu. Birlikte yapıcı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz, ancak üzerinde anlaşamadığımız şeyler de olacak" dedi.

Ellerini kaldıran Xi Jinping, açıkça "Koşulları yaratın" diyerek Kanada liderinin sözünü kesiyor ve ardından gülümseyerek odadan ayrılıyor. 

‘KANADA’NIN GARİP KONUMU’ 

Yeni Zelanda, Wellington Victoria Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Van Jackson, "Xi'nin dili ve vücut duruşu, dost olmayan hükümet yetkilileri için hiç de alışılmadık bir durum değil" dedi. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki gerilimin Kanada'yı "özellikle garip bir konuma" soktuğunu söyledi ve Kanada’nın "Anglo-Sakson ağına gömülü olmasının, istihbarat paylaşım sisteminde neredeyse her şeyin Çin'in öfkesini zamanla daha fazla çekmesini sağladığını" sözlerine ekledi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER