Meclisten liberal vekil Sameer Zuberi'nin, hükümeti üçüncü ülkelere kaçan Uygurların ve diğer Türki Müslümanların geri dönmeleri için Çin tarafından "baskı ve sindirme" ile karşı karşıya kaldıklarını tanımaya çağıran tasarısını 322-0 oyla kabul etti.

BAŞBAKANA BASKI

Tasarının kabulü, Başbakan Justin Trudeau'nun hükümetini öneriye uymaya zorlamasa da, desteğin hükümetin harekete geçmesi için baskı yapması bekleniyor.

Kanada Göçmenlik Bakanı Sean Fraser yaptığı açıklamada, "Kanada her zaman korunmaya muhtaç olanlara yardım etmek için üzerine düşeni yapacaktır. Avam Kamarası tarafından bugün kabul edilen önergede belirtilen önlemleri ilerletmek için tüm tarafların üyeleriyle birlikte çalışmaya kararlıyım" dedi.

KANADA ‘SOYKIRIM’ DİYOR

İnsan hakları grupları Çin'i, Doğu Türkistan'da sayıları yaklaşık 10 milyon olan Uygur Türklerine karşı gözaltı kamplarında zorunlu çalıştırma da dahil olmak üzere yaygın suiistimaller yapmakla suçluyor. Pekin, suiistimal iddialarını şiddetle reddediyor. 2021'de Kanada, Çin'in Uygur Türklerine karşı muamelesini soykırım olarak değerlendiren ilk ülkelerden biri oldu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER