Birçoğu, Çin'in mevcut corona virüs stratejileri hakkında sosyal medyada şikayette bulunmak için Dünya Kupası'ndan bahsetti. Ülke, yayılmasını önlemek için katı sıfır Covid-19 politikası sürdürürken, ülke şu anda son altı ayın en kötü vaka artışını yaşıyor. Son 24 saatte Çin, 28 binden fazla yeni vaka kaydetti. 

Çin'de futbol çok popüler ve lideri Xi Jinping’in sporun sevdiği biliniyor ve daha önce ülkenin Dünya Kupası'nı kazanmasının bir rüya olduğunu söylemişti. Diğer yandan, Covid-19'un maçlara ve etkinliklere ket vurduğu aşikar. Büyük şehirlerde salgınlar, zorunlu olmayan işletmelerin bir kez daha kapanmasına ve insanların hareketlerini sınırlamaya çağrılmasına neden oldu.

dunya kupasi-1

‘TUHAF GÖRÜNTÜLER’

Ülkenin devam eden sıfır Covid-19 politikalarını sorgulayan ve Çin'in Katar ile "aynı gezegende" olup olmadığını soran açık mektup, sansürlenmeden önce mobil mesajlaşma uygulaması WeChat'te hızla yayıldı. Twitter benzeri Weibo sosyal ağındaki yorumlar, bu yılki maçları izlemenin kendilerini dünyanın geri kalanından ayrı hissetmelerine neden olduğu kaydediliyor. 

Bazıları, yüz binlerce insanın maske takmadan veya yakın zamanda yapılan Covid-19 testi göstermeye ihtiyaç duymadan toplandığını görmenin "tuhaf" olduğu algısından bahsediyor. 

‘BİR YANDA KARNAVAL DİĞER YANDA KARANTİNA’

Sosyal medya hesabından bir kişi, "İnsanların sosyal mesafeyi koruyabilmeleri için ayrı koltuklar yok ve kenarlarda beyaz ve mavi tıbbi kıyafet giymiş kimse yok. Bu gezegen gerçekten bölünmüş durumda" diye kaydederken, bir başkası, "Dünyanın bir tarafında karnaval yani Dünya Kupası var, diğer tarafında beş gün boyunca halka açık yerleri ziyaret etmeme kuralları var" diye yazdı.

Bazıları, çocuklarına Dünya Kupası sahnelerinin neden insanların evlerinde yaşadıklarından bu kadar farklı olduğunu açıklamakta zorlandıklarını söylüyor. Yine de Çin'de, Dünya Sağlık Örgütü hala Covid-19 virüsünü "akut küresel acil durum" olarak adlandırırken, denizaşırı ülkelerin dışa açılmasını eleştiren pek çok kişi var. Ancak, Çin'in mevcut önlemlerinin sonu görünmüyor. Bu hafta, Ulusal Sağlık Komisyonu sözcüsü "salgın önleme ve kontrolde herhangi bir gevşemeye karşı uyardı" ve vakaları kontrol altına almak için "daha kararlı önlemler" çağrısında bulundu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER