Kar belkide en çok bu şehire yakışır. Kendine has öyle bir büyüsü var ki İlk kar tanesi sanki ilk aşk gibidir. üşütür sanırsınız
Oysa ısıtıyordur.
Yağışını gördüğünüzde içinizde hiç bir kirlilik kalmamış sanki içinize çektiğiniz nefesin rengi bile beyazmış gibi gelen bir huzur verir. 

Çocukluğum 5-6 yaşlarına kadar Köyümde Kars,Susuz ilçesine bağlı Erdağı köyünde geçmişti. 
Sonra Kars merkeze yerleştik ve 17 yaşıma kadar Kars’ta çalışarak ve okula giderek geçmiş oldu. 
Bu yaşıma kadar hep şehirde olduğumdan etrafımızın güzelliklerini tarihsel dokusunu,tabiatın verdiği tablo gibi coğrafyanın özelliğini farkedememişim meğer  !

Sonra İzmit,Fethiye ve Avrupa macerası ile oralarda yaşamış biri olarak hayatı iş dünyasının içinde geçmiş ve neredeyse bütün Avrupa ülkelerini,köylerini,kasabalarını gezen ve gören biri olarak, 
Dünyanın en güzel ülkesinin Anavatanımız,Türkiye olduğunu çok iyi biliyorum...

Yurdumuzun her tarafı o kadar çok güzel ki  yıllar sonra doğduğum, büyüdüğüm, okullarında okuduğum memleketim Kars’a geldiğimde 
Eskisi kadar Kar yağmazsa bile 
beyaz bir battaniye gibi kar ile kaplı bu şehir hep yeniden yeniden büyülüyor insanı.

Kars’lılar olarak doğduğumuz ve büyüdüğümüz bu şehrin tanıtımını
ne bizler ne de bu şehirden çıkmış Türkiye’nin en önemli noktalarına gelmiş iş, sanat, medya yada siyaset dünyasındaki insanlar yapamamış maalesef !

Ancak dışardan gelen yabancılar, gençler,öğrenciler ve turistler çektikleri fotoğraflar ile inanılmaz sosyal medya üzerinden gönüllü tanıtım yapmışlar. 

Ve Anladım ki biz Kars’lılar hep ihmal etmişiz bu müthiş şehirimizi ve coğrafyayı...

"Sabah 7'ye kadar ancak bulabileceğiniz Türkiye’nin en güzel paça çorbasını, kendine has piti yemeğini, bozbaşı, damaklara değdiğinde vazgeçilmez bağımlılık yapan bulgur pilavı yanında Kaz yemeğini ve dünya en iyi peynir çeşitlerini kaşarı, çeçili, gravyeri, balı ancak bu şehirde bulabilirsiniz. 

Pandemi dönemi nedeni ile sorunlu olsada yinede paket servisleri ile Kars özel yemekleri tadarak kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Aşırı derece ilgi gören fakat pandemi nedeniyle durdurulmuş olan
Ankara’dan Kars'a Doğu Ekspresi ile yolculuğa yurdun dört bir yanından çok fazlaca yoğun talep devam ediyor. Bu vagonlarda yer bulmanın 2022'de bile çok zor olacağı şimdiden görülüyor.

Belki bugüne Kadar Kars’ı görmediniz ve bana sorarsanız geç kaldınız 
Ama Hemen karar verebilir 4-5 günlük gezi programı yapmak için hala geç kalmış sayılmazsınız!

Anadolu’ya açılış kapısı olan tarihi Ani kenti, 1153 tarihinde inşa edilen ve bütün heybetiyle şehire hakim yerinde Kars Kalesini,Taş Köprüyü ve Kümbet Camii mutlaka görmeniz gereken yerler arasında olacaktır. 

Dünyada nadir düşen kristal kar 
ve yeşil çam kaplı kayak tesisleri ile Sarıkamış’ı, ve yine doğa harikası olan Çıldır Gölü kenarında Küçük tahta yapılardan oluşan restourantlarda gölün kendisine has olan sarı balığı yediğinizde neler anlatmak istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız. 
Ve hala düne göre geç kaldıysanızda yarına yine erken Kars’ı görmek için. 
Mutlaka görmeniz gereken bu coğrafyayı ihmal etmeyin. 

Sevgilerimle 
Aykut TORUNOĞULLARI
[email protected]