Altı adayın katıldığı seçimin sonucu, Tokayev için bir önemli destek olarak gözükse de, kaçınılmaz kabul ediliyor. Uzmanlara göre, rakip adaylardan hiçbirinin önemli bir kamu profili yoktu.

kazakıstan

NAZARBAYEV’İN GÖLGESİNDE KALDI

Hataları düzeltmek, Tokayev kampanyasının dile getirilmeyen yüzüydü. Emekli olan eski lider Nursultan Nazarbayev tarafından halefi olarak seçildikten sonra 2019 yılında iktidara geldi. Bu gerçek, pek çok kişi için Tokayev'in başarısını perde arkasından hatırı sayılır bir etkiye sahip olan Nazarbayev'e bağladı.

Bu durum, 2022'nin ilk günlerinde ülkeye yayılan şiddetli siyasi huzursuzluğun ardından bir sorun haline geldi. O dönemde sokaklardaki öfke, Nazarbayev tarafından inşa edilen ve yönetilen, yozlaşmış bir sistem algısına yönelikti. Tokayev, Nazarbayev’e bağlı olmadığını kanıtlamak için 1 Eylül'de şimdi kazandığı erken seçim çağrısı yaptı. Tokayev'in destekçileri, Tokayev'in daha fazla açıklık ve demokratikleşme peşinde olduğunu öne sürmeye çalışsa da, analistler şüpheyle yaklaştı.

BASKIN RUSYA’DAN UZAKLAŞIYOR

Seçim, Tokayev'in Kazakistan'ı uzun süredir müttefiki ve baskın bölgesel güç Rusya ile mesafesini korumak için adımlar atmasıyla geliyor. Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan krizin başlangıcında, ülkenin Rusya'nın egemen devletler olarak ilan ettiği Ukrayna bölgelerini tanımadığını vurguladı.Kazakistan, Eylül ayında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zorunlu askerlik emri çıkarmasının ardından kaçan 100 binlerce Rusya vatandaşını kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarının ortaya çıkmasıyla, dikkatler artık 2023'ün ilk yarısında yapılması planlanan parlamento seçimlerine çevrilecek.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER