6 Şubat tarihli depremlerin ardından, resmi yardım kuruluşları çeşitli iddialar ve ihlallerle gündemde kalmaya devam ederken tarikatlarla işbirliği yaptığına dair  bir iddia daha ortaya atıldı.

KIZILAY FAALİYETLERİNDE CEMAAT DERNEKLERİ 

Depremzedelerin yiyecek-içecek ve hijyen ihtiyaçlarının Kızılay tarafından Menzil Cemaati’nin Beşir Derneği, Nur Cemaati’nin Hayrat Derneği, Deniz Feneri Derneği ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH İnsani Yardım Vakfı)gibi cemaatlerin derneklerine yaptırıldığı iddia edildi.

BARINMA KIZILAY'DAN AFAD'A DEVREDİLDİ

Birgün Gazetesi yazarı İsmail Arı'nın haberine göre; 2014 yılında dönemin Kızılay yöneticileri ile bürokratlarının karşı çıkmasına rağmen hazırlanan Türkiye Afet Müdahale Planı(TAMP) ile afetlerde barınma ihtiyaçlarının karşılanması görevi Kızılay’dan alınarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) verildi. Kızılay’a ise sadece afetlerde beslenme ihtiyacının karşılanması görevi verildi. 

DETAYLI FAALİYET RAPORU'NDA YER ALIYOR

İsmail Arı'nın aktardıkalrına göre, "Kızılay Afet Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı 2021 Yılı Detaylı Faaliyet Raporu'nda Kızılay’ın beslenme ihtiyacının giderilmesi için işbirliği yaptığı ve doğrudan tarikatlara bağlı olan dernek ile vakıfların bilgisine yer verildi. Bu dernek ile vakıflar deprem bölgesinde uzun bir süredir faaliyet gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

İŞTE O DERNEKLER

Detaylı Faaliyet Raporu'nda "Afet ve acil durumlarda afetzedenin günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak, afet öncesinde yapacakları asgari standartlar ölçüsünde hazırlık yapmak, sunulan beslenme hizmetinde işbirliğini arttırmak, kurum ve kuruluşların koordinasyonunu sağlamak üzere Beslenme Platformu Afet Yönetimi Direktörlüğü koordinasyonunda oluşturulmuştur" bilgileri yer almakta.

Detaylı Faaliyet Raporu'nda belirtilen ve  Beslenme Platformu’nda yer alan dernek ve vakıflar ve beslenme kapasitesi şu şekilde:

Beşir Derneği 12 bin 500 kişilik
Diyanet Vakfı 11 bin kişilik
Hayrat Vakfı bin kişilik
İHH İnsani Yardım Vakfı 71 bin 600 kişilik

(KAYNAK)