Özel'den 1 Mayıs adımı: Yerlikaya'ya telefon Özel'den 1 Mayıs adımı: Yerlikaya'ya telefon

Koç Üniversitesi'nin öğrenci yurdunda TÜBİTAK birincilik ödülü sahibi üniversiteli F. B.'nin, aynı odayı paylaştığı Hasan Ege Karanfil ve Arda D. tarafından Kürt ve Alevi olduğu gerekçesiyle saldırıya maruz bırakılmasına yönelik tepkiler sürerken, Hasan Ege Karanfil isimli öğrencinin F.B.’ye yönelik ırkçı sözlerin ses kaydı ile ilgili bilirkişi raporu dosyaya girdi.

Halktv'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre savcılığın yürüttüğü soruşturmaya giren belgeler, Hasan Ege Karanfil'in oda arkadaşına yönelik Kürt ve Alevi olması nedeni ile bir dizi ırkçı ifade kullandığını ortaya koyuyor.

F. B.'nin, kendisine yönelik fiziksel saldırı ve ırkçı ifadeleri içeren 5 ayrı ses kaydına ilişkin savcılığın hazırlattığı bilirkişi raporu dün dosyaya girdi. 6 sayfalık rapora göre, konuşma Karanfil ile F. B. arasında geçiyor.

'ZAFER PARTİSİ İKTİDARINDA BENZER ŞEYLER YAŞAYACAKSINIZ'

3-152

Oda arkadaşı F. B.'ye yönelik "Siz, kader olarak Yahudilerle çok birbirinize benzeşiyorsunuz. Zafer Partisi iktidarında benzer şeyler yaşayacaksınız" diyen Karanfil, bu kişinin "İyi birşey mi bu?" yönündeki sorusuna şu karşılığı veriyor: "Bence çok iyi bir şey. Türkiye'nin, belli bir noktadan sonraki Doğusu olduğu gibi ateşe verilse..."

'KÖLE OLDUKLARINI KABULLENMELİ'

Karanfil'in, bu ifadesine F. B. "Yaptığın şey kötü birşey ama" diye karşılık veriyor. Karanfil ise "Kürt olmasaymış" ifadesi kullanıyor. Kişilerin, etnik kimliklerini seçemeyeceğini söyleyen F. B.'ye Karanfil "Ama intihar etmek, seçebilecekleri bir şey. Veya, köle olduklarını kabullenmeli ve karşı koymadan vazgeçip itaat etmeyi seçtikleri zaman aslında başarı..." karşılığı veriyor.

'DOĞALARI GEREĞİ BİZE İTAAT EDİYORLAR'

4-66

Karanfil'e, söylediği bu sözler nedeni ile "Oğlum, bu ne kadar hastalıklı bir düşünce" diyor. Karanfil ise, "Hastalık değil. Gerçek bir şey bu. Ve buna itaat etmek zorundalar" diyor. F. B. bu kez, "Kürt mü olması, Kürt olduğu için mi böyle oluyor insanlar" şeklinde bir soru yöneltince Karanfil, İngilizce bir ifade ile "Evet, onlar doğaları gereği bize ittaat ediyorlar" diyor.

Karanfil'in söylediklerine yönelik şaşkınlığın "Cidden buna inanıyor musun?" sözleri ile dile getiren F. B.'ye bu kişi şu karşılığı veriyor:

"Ya inanıyorum İnanıyorum değil biliyorum. Ve bu kötü bir şey değil. Onların doğası o. Bu kötü bir şey değil. Buna karşı koymaya çalışırsa başarısız olacaklar. Sürekli bu yüzden toplumsal tramva yaşıyorlar. Bunu kabullendikleri zaman huzura kavuştuklarını fark edecekler."

'KÜRT OLDUĞU YETMİYORMUŞ GİBİ BİR DE ALEVİ'

İkili arasında devam eden konuşmanın bir yerinde ise Karanfil, F. B. için "Hayır yani. Kürt olduğu yetmezmiş gibi. Adam bir de Alevi ya" diyor. Karanfil'in, F. B.'ye elindeki kemerle vurması ile çıkan ses de bilirkişi raporuna girdi.

İSTİSMAR İDDİALARIYLA İLGİLİ AVUKATTAN AÇIKLAMA

F.B.'nin avukatı Alper Sarıca X hesabından yaptığı açıklamada, ses kayıtları ve yaralamaya rağmen 1 aydan fazla bir süredir, savcılığın Hasan Ege Karanfil'in ifadesini dahi almadığını belirtti.

Sarıca şunları söyledi:

“Koç Üniversitesi’nde Müvekkilimin uğradığı ırkçılığı ve canına kast edilmesini perdelemek için faillerce uydurulan “cinsel saldırı iddiası” hakkında disiplin kurulunca iddiaya itibar edilmediğine ve müvekkile ceza VERİLMEDİĞİNE dair karar

5-32

Birisine istediğiniz her türlü eziyeti yapıp sonra da bana sarkıntılık yaptı demek sizi kurtarmaz. (Savcılık dosyasında da üniversite kayıtlarında da bu iddiayı çürüten pek çok somut delil mevcut. Önceki tweetlerimde izah ettim.)”

Saldırganların cinsel saldırı iddiası gerekçesiyle saldırıya uğrayan müvekkili hakkında adli kontrol kararı verildiğini aktaran Sarıca, "Oysa aynı savcılık canını zor kurtaran, ırkçılığa uğrayan müvekkilim için sırf faillerin soyut iddiaları nedeniyle adli kontrol kararı verdirdi ve kaldırılması taleplerimizi reddetti" dedi.

ÜMİT ÖZDAĞ KAVGANIN NEDENİNİN IRKÇILIK DEĞİL CİNSEL TACİZ OLDUĞUNU İDDİA ETMİŞTİ

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile ırkçı saldırıyı gerçekleştiren Hasan Ege Karanfil’i savunarak olayın ırkçı saldırı olmadığını, saldırının cinsel tacizden kaynaklandığını iddia etmişti.

Ümit Özdağ şunları söylemişti

"Koç üniversitesi öğrenci yurdunda meydana gelen olay ile ilgili yandaş medya Zafer Partisi’ne ahlaksız iftiralar ile saldırmaktadır. Olayın şahidi olan Hasan Ege Karanfil’in bana ilettiği mesajı sizler ile paylaşıyorum : “Arda Demir ile ben Hasan Ege Karanfil’in, Feridun Balaban’a karşı ırkçı/ayrımcı/ötekileştirici şekilde saldırıda bulunduğumuz tamamen iftiradan ibarettir. Kavganın nedeni eşcinsel yönelimi olan Feridun Balaban’ın Arda Demir’e cinsel tacizde bulunmasıdır. Feridun Balaban daha öncede başka insanlara cinsel tacizde bulunduğu için Koç Üniversitesi’nde önce odası değiştirilmiştir sonra 1 ay uzaklaştırma almıştır. Ayrıca bizim ırkçı ve mezhepçi bir yaklaşım ile davranmamız da mümkün değildir. Ben Hasan Ege Karanfil Aleviyim, Arda Demir’in ise annesi Kürttür. Koç Üniversitesi gibi bir üniversitede tam burslu okuyan iki öğrenci olarak bizim zaten bu şekilde anlamsız ve dehşet verici bir sebepten dolayı başka bir arkadaşımıza SALDIRMAMIZ akıl mantık sınırlarına uygun bir şey değildir. Kendisi, gerçekleşmiş olan ve bu dilekçede şikayet olarak sunulmuş olan hususlardan kendisini aklamak ve başına gelenlerin sebebini ırkçılık/ayrımcılık olarak göstermek adına böyle kötü niyetli bir yola gitmiştir."

KOÇ ÜNİVERSİTESİ'NDEN AÇIKLAMA

Koç Üniversitesi ise saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, soruşturma başlatıldığını belirtti.

Üniversiteden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bilime ve insanlığa hizmet etme hedefiyle kurulmuş akademik bir kurum olarak taviz veremeyeceğimiz ilkelerin başında şiddetin ve ayrımcılığın hiçbir türünün kabul edilemeyeceği yer almaktadır. Bu kapsamda üniversitemizde yaşanan olayla ilgili derhal gerekli soruşturmalar başlatılmıştır ve konu ayrıca yargıya taşınmıştır."