Kolombiya hükümeti ile eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyeleri arasında, 6 Kasım'da askıya alınan barış müzakerelerinin yeniden başlayacağı bildirildi.

İngiliz Bakan Cameron’ın Orta Asya turu için kiraladığı lüks uçak tepki çekti İngiliz Bakan Cameron’ın Orta Asya turu için kiraladığı lüks uçak tepki çekti

Ulusal basında çıkan habere göre, hükümet ile FARC'ın çatı örgütü olarak da bilinen Estado Mayor Central (EMC) heyetleri, 24 Kasım'da tekrar barış masasına dönecek.

Taraflar arasında arabuluculuk rolü üstlenen Gonzalez Posso, 2 haftalık belirsizliğin ardından planlanan toplantılara dönülmesi kararı alındığını belirtti.

EMC üyeleri, 3 aylık ateşkes için 16 Ekim'de anlaşmaya vardığı hükümetle barış görüşmelerini, verilen taahhütlere uyulmadığı gerekçesiyle askıya aldığını duyurmuştu. Açıklamada, "Örgütümüz, bu taahhütleri yerine getirdi ancak devlet bunu yerine getirmedi" denilmişti.

Taraflar arasındaki ateşkes anlaşması, çok sayıda kitle örgütü temsilcisinin katılımıyla Kuzey Santander yönetim bölgesine bağlı Tibu kasabasında imzalanmıştı. Ateşkes anlaşmasının 15 Ocak 2024'e kadar süreceği duyurulmuştu.

PETRO YÖNETİMİ BARIŞ ANLAŞMASINI UYGULAMAYA SÖZ VERMİŞTİ

FARC'la 50 yıldan fazla süren çatışmaları bitiren barış anlaşmasını, dönemin Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile eski FARC lideri Rodrigo Londono, başkent Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda 24 Kasım 2016'da imzalamıştı. Anlaşma gereğince silahlarını bırakan FARC gerillaları sivil ve yasal siyasal hayata geçiş yapmıştı.

Ancak ilerleyen yıllarda aşırı sağcı Ivan Duque hükümetinin iktadara gelmesinin de etkisiyle olumlu hava tersine dönmüş, eski gerillalara ve topluluk önderlerine yönelik siyasi saldırılar artmaya başlamıştı. Anlaşma gereği dağıtılması gereken faşist örgütlenmelerin güçlenmesi üzerine bazı eski komutanlar ve FARC üyeleri yeniden silahlı eylemler gerçekleştirmişti. 7 Ağustos 2022'de görevi devralan sol görüşlü Gustavo Petro, iktidara geldiğinde FARC ile 2016 Barış Anlaşması'nı uygulamaya ve ELN ile barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.