Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Canberra'da Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile düzenlediği ortak basın toplantısında haberi verdi. Resmi bir savaş sonu bildirisinin Kuzey ve Güney Kore arasındaki daha geniş normalleşmeyi çözmeye hizmet edeceğine dair temkinli iyimserliğini ifade etmeye devam etti.

KUZEY KORE’NİN ‘İSTEKLERİ’ VAR

Ancak Pyongyang'daki yetkililer, Eylül ayının başlarında, barış görüşmelerinin ABD'nin ilk önce Kuzey Kore'ye yönelik “düşmanca politikasını” ortadan kaldırmasına bağlı olduğunu açıkça belirtmişti. Kuzey Kore'ye uymayan şeyler arasında Güney Kore'de ABD birliklerinin varlığı, düzenli ortak askeri tatbikatlar ve Kuzey Kore’ye füze ve nükleer programları nedeniyle uygulanan yaptırımlar yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Moon, Kuzey Kore'nin bunu barış görüşmeleri için bir ön koşul olarak görmeye devam ettiğini doğruladı. Buna karşılık ABD, herhangi bir yaptırımın kaldırılabilmesi için önce Pyongyang'ın nükleer silah programından vazgeçmesi gerekeceği konusunda kararlı. Moon, şu an için savaşan tarafların "deklarasyon üzerinde bir tartışma veya müzakere için masaya oturamayacaklarını" söyledi.

ÇİN’DEN TAM DESTEK

Güney Kore medyasının diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, 1950-53 savaşında Kuzey Kore’yi destekleyen Çin, Kore yarımadasındaki barışı destekleme sözü verdi.

2017'de Güney Kore'nin cumhurbaşkanı olan Moon, görev süresinin başında, ilk günden beri teknik olarak savaşta olan Güney ve Kuzey arasında kalıcı bir barışa ulaşmak için "gücünün yettiği her şeyi yapacağına" söz verdi. 

Russia Today