Kütahya ve Eskişehir arasındaki Türkmen Dağı eteklerindeki Lütfiye köyüne çekim için giden doğa, kuş ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alperen Akdemir, bölgede koruma altına alınan kızıl geyikleri görüntülemeyi başardı. Anne kızıl geyik ve yavrusunu görüntüleyen Akdemir, daha önce de kızıl geyikleri fotoğraflamayı başardığını ancak bu defa bir anne ile yavrusunu kaydettiği için kendini şanslı hissettiğini söyledi.

Yaklaşık üç yıldır Türkiye'nin ve Kütahya'nın çeşitli bölgelerinde kuş ve yaban hayvanlarının fotoğraflarını çeken Akdemir, Türkmen Dağı civarında yaşayan çok farklı türleri de görüntülemek istediğini ifade ederek “Kızıl geyik görmeyi ve görüntülemeyi çok sevdiğim bir yaban hayvanı. Ülkemizde koruma altında ve avlanması yasak. Bu durum fotoğraflarımı daha da kıymetli hale getiriyor” dedi.

KIZIL GEYİK NASIL BİR CANLI?

Kızıl geyik, dünya üstündeki en büyük geyik türlerinden biri. Kızıl geyik Avrupa'nın çoğu kısmında, Kafkas Dağları bölgesinde ve Hazar Denizi'nin batısında Anadolu'da yaşar. Ayrıca Afrika'da da bulunan tek geyik türüdür ve Afrika'da Cezayir ile Tunus arasında Atlas Dağları'nda bulunur. Kızıl geyik aynı zamanda Yeni Zelanda ve Arjantin gibi diğer bölgelere de sokulmuştur. Türkiye'de ise aşırı avlanma sonucu sayıları düşmüş olup, bugünlerde kalan popülasyon korunmaya çalışılmaktadır.