Kosova’nın kuzeyinde Sırpların çoğunlukta olduğu bölgelerde yerel seçimlerde Arnavut kökenli adayın belediye başkanı olması üzerine tansiyon yükseldi. Sırpların boykot ettiği seçimde, yeni başkanın Zvecan’da bulunan belediye binasına girmesine müsaade edilmezken, polis göstericilere karşı sert davranmaya başladı. 

ORDU SAVAŞ ALARMINA GEÇTİ

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, komşu ülkedeki Sırpların çoğunlukta olduğu bir kasabada protestocularla polisin çatışmasının ardından ülke ordusunu tam savaş alarmına geçirdi ve ordu birliklerine Kosova sınırına yaklaşma emri verdi.

BEŞ ÜLKEDEN ORTAK BİLDİRİ

İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve ABD ise, Kosovalı yetkililerin belediye binalarına girişi zorlama kararını kınayarak yetkilileri geri adım atmaya ve durumu hafifletmeye çağırdı.

İngiliz hükümetinin internet sitesinde yayınlanan ortak bildiride, "Kısıtlama çağrımıza rağmen Kosova'nın belediye binalarına erişimi zorlama kararını kınıyoruz. Kosova makamlarını derhal geri adım atmaya ve gerilimi azaltmaya ve EULEX ve KFOR ile yakın koordinasyon sağlamaya çağırıyoruz” denildi. 

Açıklamada, "Sırbistan'ın Kosova sınırındaki silahlı kuvvetlerin hazırlık seviyesini yükseltme kararından endişe duyuyoruz ve tüm tarafları kışkırtıcı söylemlerden kaçınarak maksimum itidal çağrısında bulunuyoruz" diye eklendi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER