Son günlerde Kosova’nın kuzeyinde yaşayan Sırplarla Kosovalı yetkililer arasında yerel seçim sonuçlarına ilişkin gerginlik artarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’la beraber, "İki taraftan, Sırpların katılımıyla en kısa sürede bu dört belediyede yeni seçimler düzenlemelerini istedik" dedi. 

Buna cevaben Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Avrupalı liderlere Sırbistan’ın Kosova’daki Sırp seçmenleri boykot etmeye teşvik etmemesi halinde bunun Kosova yasalarına göre mümkün olacağını söylediğini söyledi.

Avrupalı liderler, son çatışmalardan sonra bölgede daha fazla huzursuzluğun önüne geçme umuduyla Moldova'daki Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinin oturum aralarında Osmani ve Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi.

İLK SEÇİMLERİ BOYKOT ETTİLER

Kosova'da esas olarak etnik Arnavutlar yaşarken, nüfusun yaklaşık yüzde altısını oluşturan Sırplar, özellikle çoğunlukta oldukları kuzeyde, Belgrad yönetimine sadık. Kosova'daki Sırp azınlık kuzeyde nisan ayındaki yerel seçimleri boykot ederek, katılım oranı yüzde 3,5'in altında olmasına rağmen etnik Arnavutların yerel meclislerin kontrolünü ele geçirmesine izin verdi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER