GERO.AI'deki araştırmacılar, insan ömrünün "mutlak sınırının" 100 ile 150 arasında olduğu sonucuna vardılar. Bu sonuca 85 yaşına kadar olan 70 bin katılımcıyı hastalıklarla savaşmasına, kalp rahatsızlıkları riskine ve bilişsel bozulmalara göre analiz ederek ulaştılar.

The Conversation, tek bir katılımcının 150 yaşına kadar biyolojik dayanıklılık göstermediğini bildirdi, ancak çalışmanın günümüzün tıbbi standartlarıyla sınırlı olduğunu belirtiliyor. Tıp, çevre ve teknolojideki gelişmeler ortalama ömrü önemli ölçüde uzatacak ve 150 yaşı gerçeğe dönüştürecek mi?

HÜCRELERDEKİ ‘50 SINIRI’

İnsan vücudu yaklaşık 30 trilyon hücreden oluşuyor. Hücreler sürekli ölüyor ve yerlerini kopyalar alıyor. Hücre gövdesi içinde kromozomlar vardır ve bunlar, içinde insanlar için yazılmış kodun bulunduğu DNA iplikleridir. Bir hücre, çoğalma yeteneğini kaybetmeden önce kendini yaklaşık 50 kez bölebilir. Gittikçe daha fazla hücre etkisiz hale gelip öldükçe, yaşlanma belirtileri gri saçlarda, zayıf kemiklerde ve görme kaybında kendini göstermeye başlar.

Bazıları bu sürecin durdurulabileceğini veya tersine çevrilebileceğini düşünüyor. Yaşlanmayı geciktiren teknolojiler üzerinde çalışan önde gelen bilim insanlarından biri olan Dr. David Sinclair, yaşlı farelerin vizyonunu geri kazandıran bir deneye öncülük etti. Ekip, farelere gözdeki hücrelerin DNA'sını etkileyen bir gen serumu enjekte etti.

Sinclair, "Çalışmamız, retina gibi karmaşık dokuların yaşını güvenli bir şekilde tersine çevirmenin ve genç biyolojik işlevini geri kazanmanın mümkün olduğunu gösteriyor" dedi.

‘180 YAŞIMA KADAR YAŞAYACAĞIM’

Dave Asprey, 'biyo-hack' yöntemine dayanarak 180 yaşına kadar yaşayacağını tahmin eden bir yazar ve girişimcidir. 49 yaşındaki Asprey, kök hücre enjeksiyonları ve kriyoterapi odaları dahil olmak üzere biyolojisini değiştireceğine inandığı teknolojilere 2 milyon doların üzerinde yatırım yaptı.

Asprey, “Öncülük yapmak için çalıştığım şeyler, bazıları pahalı, bazıları oruç gibi bedava. Bu cep telefonları gibi olacak, herkesin cep telefonu olduğu gibi herkes yaşlanma karşıtı. Değişim hızla gerçekleşebilir” dedi. Ancak Elon Musk gibi vizyonerler bile ölümsüzlük konusunda temkinli ve milyarder, bunun durağan fikirlere sahip yaşlı bir nüfusa yol açabileceğini öne sürüyor.

DİJİTAL BİLİNÇ

Beden ölse de, sadece bilinçlerimizi korunabilsek, belki de insanlar sadece 150 yıl değil, sonsuza kadar daha uzun yaşayabilirdi diye bir düşünce çizgisi var. Beynin bir bilgisayarla arayüz oluşturmasını sağlama kapasitemiz şu anda düşük ancak bir Rus milyarder tüm bilincimizi kopyalayıp bir bilgisayara yüklemeyi hedefliyor.

2045 Girişimi'nin manifestosunda Dmitry Itskov, "İnsanlar, biyolojik bedenin kaynakları tükendikten sonra yeni bir bedende yaşamlarının uzatılması ve kişisel gelişim olanakları hakkında bağımsız kararlar alacaklar" diye yazıyor. (The New York Post)