Perşembe günü 21 milyon nüfuslu şehirde, yerel olarak bulaşan 18 yeni vaka bildirilirken son 10 günde 197 vakaya ulaşıldı. Bu, önceki 10 günlük dönemde tespit edilen 49 enfeksiyondan dört kat daha fazla.

Vaka sayısı diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok az olsa da, Çin'in sıfır Covid-19 politikası, başkentteki yetkilileri, özellikle de Komünist Parti'nin beş yılda bir düzenlediği kongrede Başkan Xi'nin katıldığı önleyici tedbirleri artırmaya zorladı. Jinping'in lider olarak emsalsiz bir üçüncü dönemi güvence altına alması bekleniyor.

YENİ KARANTİNALAR BAŞLADI

Pekin'in sağlık otoritesi, riskli bireylerin daha güçlü taranması ve süpermarketler ve spor salonları dahil kalabalık yerlere giren insanlar üzerinde titiz kontroller yapılması çağrısında bulundu.Şüpheli vakaların bulunduğu bazı yerleşim birimleri, yeni enfeksiyonların ortaya çıkması durumunda uzatılabilecek üç günlük karantina altına alındı.

TEPKİLERE RAĞMEN OTORİTELER VAZGEÇMİYOR

Son günlerde Çin, kamuoyunda artan hayal kırıklığına ve ekonomiye verdiği zarara rağmen sıfır Covid-19 politikasına bağlı kalacağına söz verdi ve sert duruşu yakında gevşeteceğine dair spekülasyonları bastırdı.Pazar günü, kongreye yaptığı konuşmada Xi, Çin'i yavaş yavaş pandemi öncesi hayata dönmeye çalışan bir dünyadan izole eden katı sıfır Covid-19 politikasını savundu. Xi, katı yaklaşımın “insanları ve hayatlarını her şeyin üstünde tuttuğunu” söyledi.

‘KARANTİNADA ÖLDÜ’ HABERLERİ ÜLKEYİ KARIŞTIRDI

Politika, Çin’de artan bir muhalefetle karşı karşıya. Bu haftanın başlarında, 16 yaşındaki bir kızın, ailesinin tıbbi yardım çağrılarının dikkate alınmaması üzerine Covid-19 karantina merkezinde öldüğü haberleri öfkeye neden olurken, geçen ay bir otobüs kazasında karantina merkezine götürülen 27kişi hayatını kaybetti. (Guardian)