Japonya'nın Kyodo haber ajansı, hükümetin en kuzeydeki ana Hokkaido adasında ve ülkenin kuzeydoğu Aomori vilayetinde yaşayanlar için alarm sistemini etkinleştirdiğini söyledi. Basında çıkan haberlere göre, bölgede tren seferleri geçici olarak durduruldu. Uyarıda, "Kuzey Kore bir füze fırlatmış gibi görünüyor. Lütfen binalara veya yer altına tahliye edin” şeklinde kaydedildi. 

‘KARŞI SALDIRI SEÇENEKLERİNİ İNCELİYORUZ’

Başbakan Fumio Kishida, Kuzey Kore'nin eylemlerini "çirkin" olarak nitelendirdi ve hükümetin bilgi toplamaya ve analiz etmeye devam edeceğini söyledi. Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, Japonya'nın Kuzey Kore'den tekrarlanan füze fırlatmaları karşısında savunmasını güçlendirmeye çalıştığı için karşı saldırı yetenekleri de dahil olmak üzere tüm seçenekleri inceleyeceğini söyledi.

Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, fırlatmadan sonra "kararlı" yanıt konusunda uyardı. Yoon, füzenin yaklaşık 4 bin kilometre uçtuğunu söyledi. 

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI DOĞRULADI

Güney Kore'nin Genelkurmay Başkanlığı (JCS), füzenin Kuzey Kore'nin Jagang eyaletinden fırlatılan orta menzilli bir balistik füze olduğunu söyledi. Kuzey Kore, 2017'den bu yana ilk kez Japon topraklarına füze gönderdi. İsmi açıklanmayan bir hükümet kaynağına atıfta bulunan TV Asahi, füzenin Japonya'nın 3 bin kilometre doğusunda, yerel saatle 07:44'te denize düştüğünü açıkladı. 

Japonya'nın üst düzey Hükümet Sözcüsü Hirokazu Matsuno, "Kuzey Kore'nin tekrarlanan balistik füze fırlatmaları da dahil olmak üzere bir dizi eylemi, Japonya'nın, bölgenin ve uluslararası toplumun barış ve güvenliğini tehdit ediyor ve Japonya da dahil olmak üzere tüm uluslararası toplum için ciddi bir meydan okuma oluşturuyor" dedi. (Guardian)