Geçen ay FBI şefi, Çin'in uygulamayı kullanıcıları etkilemek veya elektronik cihazlarını kontrol etmek için kullanabileceği endişesini dile getirdi. Birkaç ABD eyaleti, uygulamanın bazı cihazlara yüklenmesini yasakladı. Yasa tasarısı, ABD'de Çin merkezli teknoloji devi ByteDance'ın sahibi olduğu şirkete karşı son hamle.

‘TAMAMEN SİYASİ’ SAVUNMASI

ABD'de 100 milyondan fazla kullanıcısı olan TikTok, tedbiri "ABD'nin ulusal güvenliğini ilerletmek için hiçbir şey yapmayacak siyasi amaçlı bir yasak" olarak nitelendirdi. Şirket, eski Başkan Donald Trump altında başlayan ulusal güvenlik incelemesinin bir parçası olarak ABD'deki platformu daha da güvenli hale getirmek için "uygulama yolunda ilerlediğimiz" planlar geliştirdiğini de ekledi.

‘GERGİN İLİŞKİLERİN GÖSTERGESİ’

ABD merkezli bir düşünce kuruluşundan Caitlin Chin, TikTok'a yönelik siyasi saldırıların ABD ile Çin arasındaki gergin ilişkilerin göstergesi olduğunu söyledi. Ancak, yakın zamanda TikTok'a ulusal bir yasağın getirilmesinin olası olmadığını düşündüğünü ve bazı değişikliklerin gerekli olduğuna dair anlaşmaya rağmen milletvekillerinin, ABD’nin veri gizliliği ve içerik denetleme kurallarını güncellemek için yavaş hareket ettiğini belirtti.

Chin, TikTok ve Çin hakkındaki endişelerin çoğunun kötüye kullanım potansiyeline dayandığını ve bunun kanıtı olmadığını da sözlerine ekleyerek "Gizlilik açısından, TikTok gibi bir şirketin faaliyet göstermesini engellemek boşlukları kapatmaz" dedi ve diğer birçok internet sitesinin benzer bilgiler topladığını belirtti.

TÜM DÜNYADA GÜNDEM

TikTok'u yasaklama çağrıları Avustralya gibi ülkelerde de gündem olurken, Tayvan kısa süre önce halka açık cihazlarda yasaklamak için harekete geçti. Hindistan ise, askeri bir anlaşmazlık nedeniyle 2020'de uygulamayı engelledi. ABD'de TikTok, Trump'ın yeni indirmeleri yasaklayan bir idari emrinin ardından iki yıl önce etkili bir yasakla karşı karşıya kaldı, ancak hakimler önlemi engelledi ve hiçbir zaman yürürlüğe girmedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER