Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde 10 yıl önce başlayan soruşturmalarla kayıp olduğu ortaya çıkan 62 tabloyla ilgili Ankara 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 16’ıncı duruşması yapıldı.

Ancak bu duruşmada da tablolara ve sanıklara ilişkin bir gelişme yaşanmadı. Davayı yakından takip eden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir çarpıcı tespitlerde bulundu.

4 yıldır süren davada tüm tanıkların dinlenmediğine dikkat çeken Emir, 302 kaçak kayıp eserle başlayan sürecin göstermelik bir dava ile yürütüldüğünü söyleyerek, “Olayda 19 sanık var, 16’sı koleksiyoner, 2’si alt düzey görevli ve biri de güvenlik görevlisi. Mahkeme süreci tavsamış durumda. Süreçte 2 sanık, 1 tanık vefat etti. Bu 16’ıncı celseden de sonuç çıkmadı. 62 eserin nerede olduğuna dönük gelişme sağlanamadı” dedi.

Olayın ortaya çıkmasının andından 5 kez Kültür ve Turizm Bakanı’nın değiştiğine vurgu yapan Emir, şunları söyledi:

“Bakanlar kendilerine gelen ihbarları sümenaltı ettiler ve görevlerini ihmal ettiler. Onlar görevlerini ihmal ettikleri için de birçok eser çalındı ve satıldı. Genel müdür, müsteşar düzeyindeki kişilerin sanık olmaması çarpıcı. Çünkü çalınan eserlerin tekrar tekrar müzayedelerde satıldığını biliyoruz. Bakanlık çalıntı olduğunu biliyor, bir yandan polise ihbar ediyor, bir yandan mahkeme süreci sürüyor ama diğer yandan bu eserleri satabilirsiniz diye izin veriyor. Asli sorumlular üst düzey görevlilerdir.”