Pandemi ortamında gerçekleşen etkinliğin açılışını Bakü'deki Mahmud Kaşgari Uluslararası Vakfı Genel Sekreteri Elhan Zal yaptı. Elkhan Zal, vakfın 2006 yılında Azerbaycan’ın Halk Yazarı Anar, merhum edebiyatbilimci Arif Emrahoğlu ve kendisi tarafından kurulduğunu kaydetti. Vakfın Türk halkları arasında bir köprü rolü oynadığını ve asıl amacının tüm Türk düşünce ve kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

E.Zal Vakfın ödüllerini alanlar arasında Türkiye 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kazak yazarlar Oljas Süleymanov, Sabit Dosanov, Kırgız şair Ömer Sultanov, Azerbaycan'dan ünlü çevirmeni ve bilimadamı Dr.Ramiz Asker, Halk Şairi Sabir Rüstemhanlı, Halk Yazarı Cengiz Abdullayev, Prof. Dr. İlham Rahimov ve ‘‘Yeni Azerbaycan’’ gazetesi genel yayın yönetmeni, milletvekili Hikmet Babaoğlu'nun da bulunduğunu söyledi.

Batı Azerbaycan Topluluğu Ankara temsilcisi, araştırmacı yazar Dr. Derya Akdemir, madalyayı veren Uluslararası Mahmud Kaşgari Vakfı'na teşekkür ederek, bundan sonra Türk dünyasını, milli ve kültürel zenginliklerini korumak için çalışmaya devam edeceğini söyledi.