Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Adnan Bülent Baloğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Diyanet Dergisi’nde ateizmi konu alan makale yayımladı. 

Ateizmi yeni ve eski olarak ikiye ayıran Baloğlu, yeni ateistlerin “tanrı inkarlarını” içinde tutmadığını ve “açıkça savunmaktan çekinmediğini” belirterek, “Bu ateizm türü, kabuğunu kırarak tanrıya, tanrı inancına, dinlere ve müntesiplerine verip veriştiren ve çoğunlukla bunu bir aşağılama ve hakaret derecesine vardıran hırçın tavrı sebebiyle Militan Ateizm olarak adlandırılır” dedi.

Baloğlu, eski ateizmin yirminci yüzyılda SSCB ve Çin gibi Marksist- Leninist rejimlerin devlet ideolojisi olduğunu kaydederek, “eski ateizm” olarak adlandırdığı bu bilimsel görüşü Karl Marx’ın sözlerine gönderme yaparak, şöyle hedef aldı:

“Akıl ve bilimi putlaştıran bir devlet zihniyetinin bekasına hizmet eden bir Marksist ideoloji kağıda dürülmüş bir afyondu. Güya din afyonu gitmişti, ama yerine ateizm afyonu gelmişti. Ateizm, dünyayı sadece insanın yaşadığı maddi dünyadan ibaret sayan, insanı bu tek boyutlu maddesel dünyayı içselleştirmeye ve düzenin sadık eri olmaya icbar eden despot bir yanının halkı avutmak için sunduğu yalancı emzikti.”

Baloğlu, “yeni ateizmin” de liberaller tarafından benimsendiğini ifade ederek, onları şöyle eleştirdi:

“Onun şimdilerde neoliberal kisveye gizlediği sömürgeci ruhudur. Doğru ya, her biri milyon dolarlar kazanan ve zengin birer kapitalist patrona dönüşen önce yeni ateistlerin bindikleri dalı kesmeleri beklenemezdi… Taktik ve strateji değişikliğini saymazsak, ateizmde yeni olan bir şey yoktur. Vakıa, popüleriteyi artırmak adına sadece bir makyaj tazelemelidir.”

(Tamer Arda ERŞİN-ANKA)