Şirketin Genel Müdür Vekili Lynette Armstrong, 1 Haziran'da bulunan taşı geçtiğimiz gün ülkenin cumhurbaşkanı Mokgweetsi Masisi'ye sundu.

Keşfedilen elmas, 1905'te Güney Afrika'da bulunan 3 bin 106 karatlık Cullinan ve 2015'te Botswana'da keşfedilen bin 109 karatlık Lesedi La Rona'dan sonra dünyanın üçüncü büyüğü olarak kaydedildi. 

‘’ÇOK ŞEY İFADE EDİYOR’’

Armstrong, "Bu, 50 yılı aşkın operasyon tarihinde Debswana tarafından bulunan en büyük elmas" diyerek, Ön analizimize göre, dünyanın en büyük üçüncü değerli taş kalitesinde taşı olabilir. De Beers kanalıyla mı yoksa devlete ait OkavangoDiamond Company aracılığıyla mı satılacağına henüz karar vermedik” şeklinde ekledi. 

Ayrıca, “Nadir ve olağanüstü taş… Elmaslar ve Botsvana bağlamında çok şey ifade ediyor. Mücadele eden bir millete umut veriyor" dedi. 

MİNERAL BAKANI: ZAMANLAMASI ÇOK İYİ 

Mineraller Bakanı LefokoMoagi, henüz adı açıklanmayan ancak 73 x 52 x 27 milimetre ölçülerinde olan taşın keşfinin, 2020'de Covid-19 pandemisi elmas satışlarını vurmasından sonra daha iyi bir zamanda gelemeyeceğini söyledi.

Debswana, AngloAmerican'dan De Beers ile Botsvana hükümeti arasındaki bir ortak girişimdir ve gelirin yüzde 80'ini temettüler, telif hakları ve vergiler yoluyla satışlardan alır.

Debswana'da üretim 2020'de yüzde 29 düşerek 16,6 milyon karata ve pandemi üretimi ve talebi etkilediğinden satışlar yüzde 30 düşüşle 2,1 milyar dolara düştü. Şirket, seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesi ve kuyumcuların yeniden açılmasıyla küresel elmas piyasası toparlanırken, 2021'de üretimi karat seviyelerine çıkarmayı planlıyor.

(Guardian)