I Will Teach You adlı önerilen şarkıda, "Sana çizgiye ayak uydurmayı öğreteceğim" cümlesi de dahil olmak üzere "bilinçaltı politik alt tonlar ve anlamlar" içerdiği belirtildi.

Hükümet karşıtı protestocularla alay etmesiyle tanınan Galasy ZMesta grubu tarafından icra edilecek ikinci bir yedek şarkının sözleri de aşırı politik sayıldı.

‘’TAVIR ALINMASI GEREKİYORDU’’

Etkinliği organize eden Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) başkanı, Belarus'un müzik yarışmasını siyasallaştırma riskine rağmen bu yılki Eurovision'dan yasaklanmak zorunda kaldığını söyledi. Yıllık uluslararası rekabeti üreten endüstri organı olan Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) Başkanı Noel Curran, Belarus'un hükümet karşıtı protestoları bastırırken bir yandan da tartışmanın alevlenmesi tehlikesini kabul ederken bir tavır alınması gerektiğini söyledi. 

Geçen Ağustos'taki seçimlerin 27 yıl kuralını uzatmak için hile yapıldığını iddia eden protestoculara yönelik baskı ve şiddet nedeniyle rejimi AB ve ABD tarafından yaptırım uygulanan Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko, yine de EBU'nun geçen ay ülkeyi yasaklama kararını açıklamıştı. Curran, EBU'nun Belarus kamu yayıncısı BTRC tarafından önerilen şarkıların sözleriyle ilgili ülke uzmanlarından tavsiye aldıktan sonra ne yapması gerektiği konusunda net olduğunu söyledi.

Curran, "Kendi endişelerimizin yanı sıra dışarıdan istişarelerde bulunduk ve bu yıl katılımlarını yasaklamaya karar verdik. Özellikle geçen yıl seçimlerden bu yana olanların arka planına karşı Beyaz Rusya'da olup bitenler göz önüne alındığında bunun oldukça açık olduğunu düşündük’’ dedi. 

‘SOYKIRIM’ TALİMATI

Yaşanan bu örnek, Eurovision’un şarkılara ilk müdahalesi değil. Azerbaycan ve Türkiye, sözlerin Ermeni soykırımını inkar ettiklerini iddia etmelerinin ardından Ermenistan, 2015 yılında ‘İnkar Etme’ şarkısının ismini ‘Gölgeyle Yüzleş’ olarak değiştirdi. Gürcistan'ın 2009 yılında Rus lider Vladimir Putin'e atıfta bulunulduğu şüphesi nedeniyle şarkıda bulunan ‘We Don't Put In’ sözlerinin değiştirilmesini istedi. Ancak ülkenin kamu hizmeti yayıncısı bunu reddetti ve geri çekildi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)