Suudi Arabistan'ın sahip olduğu dünyanın en pahalı tablosu, iki yıl önce Fransa’nın ünlü Louvre Müzesi’nde sergilenmemişti çünkü Fransız hükümeti, tartışmalı sanat eserini "yüzde 100 Leonardo da Vinci eseri" olarak sunması için Riyad'ın baskısına boyun eğmedi.

‘’YALNIZCA KATKI YAPMIŞ’’

Fransız hükümetinden Jacques kod adlı bir üst düzey yetkili, resmin Paris'e Haziran 2019'da geldiğini ve Louvre'un teknik laboratuvarında analiz edildiğini açıkladı. 

Jacques, "Resim bir dizi makinenin altına girdi ve her yeri röntgenle çekildi" dedi ve “Sürecin sonunda karar ortaya çıktı: bilimsel kanıt, Leonardo da Vinci'nin resme yalnızca bir katkı yaptığıydı. Hiç şüphe yoktu. Ve böylece Suudileri bilgilendirdik" şeklinde ekledi.

‘’ERKEK MONA LİSA’’

Resmin gerçekliğine dair bu şüphenin Riyad'ın öfkesine yol açtığı iddia edildi. Salvator Mundi, Christie'nin New York'taki müzayede evinde satıldığı sırada, şimdiye kadarki en büyük sanatçılardan biri olarak kabul edilen İtalyan Rönesans figüründen uzun süredir kayıp bir parça olarak faturalandırılmıştı. Hatta "erkek Mona Lisa" olarak etiketlenmişti.

FRANSIZ BAKANLAR PRENS İÇİN BASKI YAPTI

Jacques, "Veliaht Prens çok net koşullar ortaya koyarak Salvator Mundi'yi başka bir açıklama yapmadan Mona Lisa'nın yanında gösterin, yüzde 100 Leonardo da Vinci olarak sunun" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve dönemin Kültür Bakanı Franck Riester'in Suudi talebi adına kulis yaptığını ve Riyad'ın Fransa ile imzaladığı önemli anlaşmalara dikkat çektiğini iddia eden diplomatik bir çekişme başladı.

NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR

Jacques, "Macron, MBS’nin şartlarına uymama kararı aldı. En üst seviyeye ilettiğim görüşüm, Suudilerin koşullarının mantıksız olduğu ve bunu kendi şartlarına göre sergilemenin 450 milyon dolarlık bir işi aklamak olacağıydı" dedi. 

Resim daha sonra Louvre'da sergilenmedi ve nerede olduğu bir sır olarak kaldı.

(Middle East Eye, Çeviri:polemikhaber)