Nicole isminde Kanadalı bir kadın, antik Pompeii kentinden çaldığı parçaları ‘lanetli’ olduğunu iddia ederek geri verdi. 

Nicole itiraf mektubunda, iki kez meme kanseri olmasını ve yaşadığı ekonomik sıkıntıları bu çaldığı parçalar sebebiyle olduğunu söylüyordu. 

Yıllar geçtikçe, birçok çalıntı eser itiraf mektuplarıyla Pompeii'ye iade edildi ve bu eserlerden oluşan bir müze kuruldu Nicole’ün manşetlere çıkmasından birkaç hafta sonra Amerikalı bir kadın, Ulusal Roma Müzesi’ne antik bir mermer parçası içeren bir paket gönderdi. 

Mektubunda ise, “Bu kadar pislik biri olduğum ve benim olmayan bir şeyi aldığım için lütfen beni affedin" şeklinde duygularını ifade etti.

52 YIL SONRA İADE ETTİ

Amerikalı olan Bob Martin ise, 2018'de Güney İtalya'nın Campania bölgesindeki antik Yunan kalıntılarından oluşan geniş bir arkeolojik parka gittiğinde, bölgeden aldığı küçük bir heykelciği geri verdi. 

Ancak ilginç olan şey, Martin heykelciği çaldığında 8 yaşındaydı ve 60 yaşında İtalya’ya giderek teslim etti. Bir arkeoloji görevlisi olan Agnese Pergola, "Bu tür bir hırsızlık önemli hasara neden olabilir" dedi ve "Sadece bir suç olan eserin kaldırılması
nedeniyle değil, yeniden inşa edilemeyen bir tarih parçasının kaybolması nedeniyle" şeklinde ekledi.

PLAJDAN KUM ALMAK YASAKLANDI

Sardinya açıklarındaki La Maddalena takımadaları arasında bir ada olan Caprera'da bir müze, pembe kumlu plajıyla ünlü Budelli'den çalınan kumları da topluyor. 1990'ların ortalarından beri ziyaretçilerin plaja girmeleri yasaklandı. 

Bir turist, 2019'da müzeyi ziyaret ettikten sonra suçluluk duygusuna yenildi ve 1989'da pembe kumsaldan çaldığı kumu iade etti. 

Caprera’nın mineraloji ve yaban hayatı müzesinde yönetici olan Tomasso Gamboni, "Ne yazık ki, değeri anlamıyorlar" dedi.

(Guardian)
Çeviri: İsmail Cömert