İsimsiz bir teklif verene satılan Huber marka saatin üzerine bir gamalı haç ve AH harfleri kazınmış.

YAHUDİLERDEN KINAMA

Yahudi liderler, ABD’nin Maryland eyaletindeki Alexander Historical Auctions'daki satış öncesinde müzayedeyi kınadılar. Ancak geçmişte Nazi hatıralarını satan müzayede evi, Alman medyasına amacının tarihi korumak olduğunu söyledi. Saatin ürün kataloğu, saatin muhtemelen faşist lidere Almanya Şansölyesi olduğu 1933 yılında doğum günü hediyesi olarak verildiğini söylüyor.

Müzayede evi tarafından yapılan bir değerlendirmede, Mayıs 1945'te Hitler'in dağ sığınağı olan Berghof'a 30 kadar Fransız askerinin baskın yaptığı sırada saatin hatıra olarak alındığı yazıyor. Daha sonra saatin yeniden satıldığı ve şimdiye kadar birkaç nesil boyunca aktarıldığı düşünülüyor.

Müzayedede yer alan diğer eserler arasında Hitler'in karısı Eva Braun'a ait bir elbise, Nazi yetkililerinin imzalı resimleri ve Yahudi kelimesinin Almancası olan "Jude" kelimesiyle basılmış sarı bir Davut Yıldızı kumaşı vardı. Soykırım sırasında Naziler, Yahudi halkını izole etmek amacıyla sarı kol bandı veya rozet olarak takmaya zorladı.

34 Yahudi lider tarafından imzalanan bir açık mektup, satışı "iğrenç" olarak nitelendirdi ve Nazi eşyalarının müzayededen çekilmesi çağrısında bulundu. Avrupa Yahudi Derneği Başkanı Haham Menachem Margolin, işlemin "Nazi partisinin neyi temsil ettiğini idealize edenlere yardım sağladığını" söyleyerek "Tarihten ders alınması gerektiği açık ve meşru Nazi eserleri müzelere veya yüksek öğrenim yerlerine ait olsa da, sattığınız eşyalar öyle değil" dedi. (BBC)