İBB, Kadıköy’ün sembol yapıları arasında bulunan Haldun Taner Sahnesi’nde restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Binada çürümelerin tespit edildiğini, insan hayatının tehlikede olduğunu bildiren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Depreme karşı İstanbul’da acilen önlemleri almamız gerekiyor. En kötü senaryoda yaşanacak can kayıpları ve oluşacak sahnelerde üzülmemek için görevliler sorumluluklarının gereğini bugünden yapmalı” diye konuştu.

"İLK UYARI 2007’DE YAPILDI"

Polat’ın verdiği bilgiye göre, Haldun Taner Sahnesi’nin dayanaklılığına dair ilk uyarı 2007’de yapıldı. 2007’den beri Haldun Taner Sahnesi binasının depreme dayanamayacak kadar kötü durumda olduğu, Boğaziçi Üniversitesi raporu ile bilinmesine rağmen öğrencilerin can güvenliği göz ardı edildi. Deprem Yönetmeliği'ne göre, bir yapının basınç dayanımı 25 megapaskal olması gerekirken, Boğaziçi Üniversitesi tarafından yapılan raporlamada, Haldun Taner Sahnesi’nde bu basınç dayanımı 5 megapaskal düzeyinde belirlendi. Buna rağmen, Haldun Taner Sahnesi, başta çocuklar olmak üzeri binlerce vatandaşa kapılarını açmaya devam etti. 2017 yılına gelindiğinde, bina hakkında bir restorasyon projesi hazırlanarak buranın, sahne ve kültür merkezi yapılması kararı alındı.

"CAN GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILMIŞ"

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, konuyla ilgili yaşanan süreci şöyle aktardı:

“2007’den bu yana tüm yazışmalar, bir şekilde berhava edilmiş ve bir şekilde can güvenliği hiçe sayılmış. 2017 yılında Koruma Kurulu kararıyla, alanın acil düzenlenme için hazırlanan proje elimize geçmiş bulundu. Dolayısıyla bizim, 2017 yılında teslim edilen restorasyon sürecini, binayı koruma ve içinde insanların can güvenliğini sağlamayarak tamamlamamız gerekiyor. Yıllardır binanın onarıma alınması gerekirken, yöneticiler tedbir almadı, binayı onarmadı. Bu süre içinde bir deprem olsaydı büyük trajedi yaşanacaktı. Biz, beklenen İstanbul depreminde bu binada bir trajedi yaşanmaması için binayı acilen onarıma alıyoruz. Burayı, Kadıköy’e bir kültür merkezi, kültür çekirdeği olarak büyük enerji sağlayacak bir proje olarak görüyoruz.”

KONSERVATUAR SONRADAN EKLENMİŞ BETON KATLARDA

Haldun Taner Sahnesi’ni konservatuar olarak kullanılan bölümünün, binada çürüklerin oluştuğu riskli alan olduğu bilgisini paylaşan Polat, “Biz de konservatuarın benzer alanlarda devam etmesini çok istiyoruz. Ancak yeni proje, ne yazık ki konservatuarın orada olamayacağı bir proje. Çünkü, konservatuarın bulunduğu alanlar, sonradan içine eklenmiş beton asma katlar” dedi.

"ÖĞRENCİLERE GÖZTEPE'DE OFİS OLARAK KULLANDIĞIMIZ BİNALARI ÖNERİYORUZ"

Buradaki eğitimin, kültür sanat hayatının kendileri için de çok değerli olduğunun altını çizen Mahir Polat şöyle devam etti:

“Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun direktifiyle, İBB olarak, İstanbul Üniversitesi Konservatuarı'nı sahipsiz bırakmayarak çözüm önerisi de getirdik. Göztepe Parkı’nda ofis olarak kullandığımız binaları, çok büyük bir gönüllülükle, severek, İstanbul Üniversitesi Konservatuarı öğrencilerine sunuyoruz. Üniversite, öğretim görevlileri ve öğrencilerle görüşmelerimiz devam ediyor.

GÖZTEPE’YE SANAT TAŞINACAK

Göztepe Parkı'nın içindeki yaşama; tiyatro, bale, müzik gibi her türlü kültür ve sanatsal birikimi taşıyarak katkı vermeyi, bu coşkuyu park ve yaşamla buluşturmayı düşünüyoruz. Dünyada bu konuda çok özgün ve olgun örnekler de var. Biz, İstanbul’da, bu şekilde kültür ve sanatla daha fazla buluşacağı alanları üretmeye yönelik projelere devam ediyoruz.”

(ANKA)