Dün yayınlanan 4 bölümlük No Return dizisi, tatil için Türkiye’ye giden ailenin 16 yaşındaki çocuklarının tutuklanmasını konu alması gerekçesiyle turizm sezonu öncesi karalama kampanyası olarak değerlendirildi. Türkiye Dış işleri ve Turizm Bakanlığı’nın konu ile ilgili harekete geçtiği öğrenildi.

Senarist Danny Brocklehurst’un kaleme aldığı hikayenin başrolünde ünlü İngiliz oyuncu Sheridan Smith yer alıyor.

CİNSEL SALDIRI İLE SUÇLANIYOR

No Return, Türkiye’ye tatile giden Kathy Powell (Sheridan Smith) ve ailesini konu ediyor.

Günlük hayatın stresinden uzaklaşan aile, başlarda tatilin tadını çıkarırken 16 yaşındaki oğulları Noah (Louis Ashbourne Serkis) tutuklanınca her şey alt üst oluyor.

Noah, bir başka erkek çocuğa cinsel saldırıda bulunmakla suçlanıyor. Dizi bunu gerçekten yapıp yapmadığı tartışmaları arasında geçiyor.

Bu dizideki rolü neden kabul ettiği üzerine konuşan Smith, “Senaryoyu okudum ve çok etkilendim. Neler olduğunu öğrenmek zorundaydım. Zihnimde hemen ‘Böyle bir durumun içine düşsen ne yapardım?’ sorusu belirdi. Anında fark ettim ki böyle bir şey daha önce yapılmamıştı.” diyerek dizi hakkındaki görüşlerini İngiliz basınına aktardı.

TEPKİLER BÜYÜK

Londra Gündem'de yer alan habere göre; İngiltere’de bulunan Türk seyahat acenteleri, böyle bir dizinin turizm sezonu öncesi büyük yankı uyandıracağını belirtirken diziyi 1978 yapımı ‘Geceyarısı Ekspresi’ gibi Türkiye’yi  karalayıcı bir propaganda aracına dönüşebileceğinin altını çiziyorlar.

1978 yapımı Geceyarısı Ekspresi filminde Amerikalı genç bir turist olan Billy Hayes, sevgilisi Susan ile birlikte Türkiye tatilinden dönerken yanında iki kilogram haşhaş götürmeye teşebbüs etmesiyle başlayan hikayede tutuklanıp cezaevine konulduğu süreç işlenmişti. Ancak hikaye Türk güvenlik güçlerini karalama hikayesine dönüşüyordu.

Uzun yıllar bu nedenle film eleştirilerin odağında olmuştu.

Şimdi İngiliz televizyonunda yayınlanmaya başlayacak dizi için İngiltere’de yaşayan Türkler Bakanlıkları göreve çağırıp yeni bir karalama kampanyasına dönüşmemesi için 'Dönüş Yok' isimli dizinin yayınlanmaması için girişimlerde bulunulmasını talep ediyor.