İstanbul Sahne, perde, Film, Eğlence Yerleri, esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın 2018 yılında başkan adayı olarak seçilen Başkan Terlan Kaya,8 yıllık kayyum döneminden sonra 3 yıllık dönemi değerlendirdi. Terlan,Pandemi döneminde yaşanan sorunları 3 günde ilgili makamlara ulaştırdıklarını ve çözüm ürettiklerini belirterek, "Görevde 3 yıl arkada bıraktık, öncelikle 8 yıl kayyumda kalan esnaf sanatkar odamızın biriken işlevsel sorunları çözdük derken tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ortaya çıkan Covid-19 salgını ile zor bir sürece girildi." dedi.

'GEREKLİ YERLERE BİLDİRİ YAPILDI'

Terlan Kaya, 2010 yılından beri kayyumda olduğunu ve  İstanbul Sahne, Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf Odasının 28 Nisan 2018 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulunda seçildikten sonra salgında İçişleri bakanlığının 15 Mart 2020 korona virüs tedbirleri genelgesi ile ilk odamıza bağlı Esnaf ve Sanatkarlar 3 ay süreyle kapatıldığını ifade ederek şöyle devam etti. "O akşam çalışma başlattık. Sektör temsilcileri ile bu süreç ile ilgili alınması gereken tedbirleri 3.gün ilgili makamlara ilettik.  Bu süreçte yaşanacak mağduriyet ortada idi, merkezi hükümetin alacağı tedbirlerin gecikebileceği göz önünde bulundurularak Pandemi genelgeleriyle kapanan mekanların, işverenlerin yanısıra günübirlik çalışan, aldığı yövmiye ile ailesini geçindiren on binlerce çalışanın da mağdur olduğuna dikkat çektik buna bağlı olarak 2 milyon civarında çalışanın işsiz kaldı" 

SANATÇILAR MAĞDUR

Terlan Kaya açıklamalarına şöyle devam etti;

"Aslında bu yazıyı gönderme amacımız her belediye kendi sınırları içinde yaşayan ihtiyaç sahibi sanatçıların mağduriyetini bu bütçelerle ve mahalli dayanışma çabaları ile giderebileceklerine dikkat çekmekti.Koronavirüs ile ilgili yaptığımız basın açıklamamızda (19 Mart 2020) eğer tedbir alınmazsa binlerce esnafımızın iflas edeceğini, buna bağlı olarak 2 milyona yakın çalışanın işsiz kalacağını belirtmiştik"

BAKANLIKTAN SONUÇ YOK

"Salgının getirdiği sorunlar hakkında çözüm yollarını zorlarken, bir yandan da, sahne sanatkarlarımızın önündeki engelleri kaldırmak için kısıtlı olanaklara rağmen, gece gündüz süren bir çalışma yürütüldü. Öncelikle sorunların tespiti ardından çözümü ile ilgili çalışmalara geçildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı  Özel Tiyatro proje destek yönetmeliği başvuru şartnamesinde tacir olma zorunluğunun mevcut yasalarla olan çelişkilerini, oda üyelerimize yapılan amatör uygulaması ile ilgili son bir yıldır yaptığımız yazışmalardan sonuç alamayınca konu hakkında Türkiye esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) bilgilendirildi. İlgili kamu kurumları ile yapılan tüm yazışmaları kapsayan dosya Ankara’ya TESK başkanlığına gönderildi."

HERŞEY SANATÇILAR İÇİN

"Sanatçılarımızın yaşaması için ne gerekirse yapılmalı onlar bize yüzyılların mirası boşlukları kolay doldurulamaz. Bu nedenle Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “"Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” “Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sözleri çok anlamlıdır ve bunu önemsiyoruz."

TDK'DA SÖZCÜK YANLIŞI

"Bu arada yaşamımda beni çok üzen olaydan biride Türk Dil Kurumu Türkçe sözlükte “esnaf” kelimesinin tanımı, 3. Tanım argo “Kötü yola sapmış kadın – esnaftan kadın. Konuyla ilgili resmi yazılarımızı TDK hemen yazdık ne yazık ki sonuç alamadık, pes etmeyeceğiz girişimlerimiz devam edecek.
Görevde 3 yılı yoğun bir çalışma ile arkada bırakmanın onurunu yaşıyoruz. Bu süreçte benimle birlikte yol alan, çalışmalarımıza katkı veren tüm mesai arkadaşlarıma ve sanatkarımıza teşekkür ediyorum."