19. yüzyılda Sultan Abdülaziz döneminde yapılan Kasımpaşa’daki Divanhane Eski Karakol Binası’nda yol genişletme çalışması yapılacağı gerekçesi ile 2 ay önce başlayan yıkım sürerken “ihya” tartışması çıktı. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yıkımı durdurmak için yargıya başvurduklarını açıklamış ve “Yol geçmeyecek ama Bakanlık ısrarla Osmanlı mirası yapıyı yıkıyor, tüm ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Ulaştırma Bakanlığı yol bahanesiyle Kasımpaşa'daki Divanhane'yi yıkmaya başlamıştı, UTK kararıyla artık yol geçmeyecek ama ecdad mirasını yıkmada ısrarcı” demişti.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu da yaptıkları sosyal medya paylaşımları ile Divanhane Eski Karakol Binası’nın yıkılmadığını, özgün hali ile ihya edildiği savunarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yalan söylediğini savundular. 

AK Parti’li yöneticilerin bu açıklamasına CHP ve İYİ Parti’den tepki geldi.

“İHYADAN ANLADIĞINIZ HİLTİ İLE İMHA ETMEK Mİ?”

İBB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan AK Parti’lilere “Sizin ihyadan anladığınız hilti ile binaya girip imha etmek midir? Tarihi binayı ihya edeceğiz diyorlar ama görüyoruz ki tarihi binayı ihya değil imha ediyorlar” diye tepki gösterdi. 

Özkan “Gelişmiş toplumlarda şehirler, tarihi binaların etrafına şekillenirken AK Parti iktidarında gördük ki; tarihi binalar yollara engelse yıkılabilir. Türkiye’de tarihin bu kadar tahrip edildiği bir dönem yaşanmadı. Her dönem Osmanlıcılık hayalleri ile politika üretenler Osmanlı eserlerini acımasızca tahrip ediyorlar” dedi.

“KONU RANT OLUNCU TARİH, ECDAT DİNLEMİYORLAR”

İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı da bu yıkıma gerekçe olarak gösterilen yolun Haliçport projesi ile bağlantılı olduğuna dikkat çekerek “Konu rant olunca hele bu ranttaki paylaşım Katarlılarla birlikte olunca tarih, ecdat dinlemiyorlar. Son örneği de bu. O binayı yıkmak için hiçbir gerekçe yok. Yol geçiyor diyorlardı yol da geçmiyor artık. İBB değiştirdi projeyi. Bu binayı neden yıktıklarını açıklamak zorundalar. Kasımpaşa gibi sayın Cumhurbaşkanı’nın da doğup büyüdüğü bir mahallede bu yıkım nasıl yapılır? “ diye konuştu.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın 5 Mart’ta yaptığı basın açıklamasında “Karakol binasına kefen mi biçtiniz, tabuta mı aldınız? Saygın ve uygun bir iş yapıyorsanız niye gizliyorsunuz” şeklinde tepkisinin ardından tarihi binanın üzerine yapılan işi anlatan tabela asıldığı görüldü.