1914'te sinemanın şafağında doğan İtalya'nın sansür yasası, beyaz perdenin bazı devlerini düşürdü, ancak şimdi kendi perde çağrısıyla karşı karşıya. 

Kültür Bakanı Dario Franceschini yaptığı açıklamada, “Film sansürü kaldırıldı” yorumunda bulundu.

Bakan, "Devletin sanatçıların özgürlüğüne müdahale etmesine hala izin veren denetim ve müdahaleler sistemi kesin olarak sona erdi" dedi.

KOMİSYON KURULUYOR

Sonuç olarak, artık yeni bir filmin yayınlanmasını engellemek veya ahlaki veya dini nedenlerle düzenleme talep etmek mümkün olmayacak. 

Film yapımcıları bunun yerine kendi filmlerini izleyicinin yaşına göre sınıflandıracaklar. 

Kararları, film endüstrisinden seçilen 49 üyeden oluşan yeni bir komisyon tarafından doğrulanacak, ancak eğitim ve hayvan hakları uzmanları olacak.

OSCARLI FİLM SANSÜRLENMİŞTİ

1970'lerde filmi sansürlenen yönetmen Pupi Avati, "Bu bir tür öz-denetimdir. Yeterince olgunuz” dedi. 

İtalya'da geçtiğimiz yüzyılda, başta siyasi, ahlaki ve dini nedenlerle yüzlerce film sansürlendi. 

Bunların en ünlüsü, Bernardo Bertolucci’nin 1972’de Oscar adayı olan klasik Last Tango In Paris’di, üçü hariç tüm kopyaları “suç unsuru” olarak saklandı. 

EN AZ 10 BİN FİLM

Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen çevrimiçi bir sergi olan Cinecensura tarafından yapılan bir ankete göre, 1944'ten beri İtalya'da 274 İtalyan filmi, 130 Amerikan filmi ve diğer ülkelerden 321 film sansürlendi. 

Federico Fellini gibi yönetmenlerin çalışmaları da dahil olmak üzere 10 binden fazlası bir şekilde değiştirildi. 

Ancak bazı sanatçılar için sansür, izleyicide çizim etkisi yarattı. Avati, “Filmleri daha baştan çıkarıcı hale getiriyor, halkın ilgisini çekiyor, özellikle erotik temalı olanlar” dedi.

(Guardian, Çeviri: polemikhaber)