Yoon Mi-so, bir Güney Kore dizisi izlerken yakalandığı için idam edilen bir adamı ilk gördüğünde 11 yaşında olduğunu söyledi. Tüm mahallesine idamı izlemesi emredildi.

Seul'deki evinden BBC'ye yaptığı açıklamada, "Yapmasaydınız, ihanet olarak sınıflandırılırdı" dedi.

Kuzey Koreli muhafızlar, herkesin video kaçakçılığının cezasının ölüm olduğunu bilmesini sağlıyordu. Mi-so, "Gözleri bağlanan adamla ilgili güçlü bir anım var, gözyaşlarının aktığını hala görebiliyorum. Bu benim için travmatikti. Onu bir direğe bağlayıp bağladılar, sonra da vurdular" dedi.

EN AZ 15 YIL CEZA

Kuzey Kore'de, internetsiz, sosyal medyasız ve ülke liderlerinin duymanızı istediklerini size söylemek için tasarlanmış yalnızca birkaç devlet kontrollü televizyon kanalı var.

Şimdi bu durum, ülke lideri Kim Jong-Un, rejimin "gerici düşünce" olarak tanımladığı şeye karşı kapsamlı yeni bir yasa getirerek daha da sıkılaştı. Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri veya Japonya yapımı büyük miktarda medyayla yakalanan herkes şimdi ölüm cezasıyla karşı karşıya. İzlerken yakalananlar 15 yıl hapse mahkum ediliyor.

GENÇLER EĞİTİM KAMPINA GÖNDERİLDİ

Son zamanlarda, lider Kim, devlet medyasına ülkenin Gençlik Birliği'ni gençler arasındaki "tatsız, bireyci, anti-sosyalist davranışları" yıkmaya çağıran bir mektup yazdı. "Tehlikeli zehirler" olarak nitelendirdiği yabancı konuşmaları, saç stillerini ve kıyafetleri durdurmak istiyor.

Seul'de Kuzey Kore'deki kaynaklara sahip çevrimiçi bir yayın olan Daily NK, üç gencin saçlarını K-pop idolleri gibi kestikleri ve pantolonlarını ayak bileklerinin üzerine kıvırdıkları için yeniden eğitim kampına gönderildiğini bildirdi.

‘’AMAÇ DİRENİŞ DUYGUSUNU ENGELLEMEK’’

Daily NK’nın Genel Yayın Yönetmeni Lee Sang Yong, Bunun, genç neslin Güney Kore hakkında sahip olabileceği her türlü hayali veya büyüyü "paramparça etmeyi" amaçladığını söylüyor.

Yong, "Başka bir deyişle, rejim, diğer ülkelerden kültürler tanıtılırsa bir direniş duygusunun oluşabileceği sonucuna vardı" dedi.

Geçen yıl ülkeden kaçmayı başaran az sayıdaki kişiden biri olan Choi Jong-hoon, BBC'ye "Zaman ne kadar zorsa, düzenlemeler, yasalar ve cezalar o kadar sertleşir" diyerek, "Psikolojik olarak, karnınız doyduğunda ve bir Güney Kore filmi izlediğinizde, boş zamanınız için olabilir ama yemek olmadığında ve yaşamak için bir mücadele olduğunda, insanlar hoşnutsuz oluyor" şeklinde ekledi.


(BBC)