Yaklaşık 16 milyar dolarlık değeriyle dünyanın önde gelen moda markalarından biri olan şirket, 700 dolara sattığı puşinin açıklamasında, puşinin ardındaki sembolizmi çıkarırken Filistin kültürünü ticari kazanç için kullandığı için kınandı.

Kefiye olarak bilinen puşi, geleneksel olarak Levanten çiftçiler ve Bedeviler tarafından giyilen bir örtüdür ve geçtiğimiz yüzyılda sömürgeciliğe ve İsrail işgaline karşı Filistin direnişini sembolize etmeye başlamıştır.

‘’BUNU HEMEN KALDIRIN’’

Tasarımlarında Filistin puşisini kullanan tek moda evi Louis Vuitton değil. Bir İtalyan lüks moda markası olan Fendi, kendi geleneksel eşarbını 835 dolar karşılığında satıyor.

Bazı sosyal medya aktivistleri, moda markalarını ürünlerinin piyasaya çıkış zamanlaması konusunda duyarsızlıkla suçlasa da, puşiden etkilenen tasarımların ilk kez ne zaman satışa sunulduğu belli değil.

Bir kişi Louis Vuitton'a "Filistin soykırımı sizin çıkarınıza olacak bir şey değil" dedi. Bir diğeri, "Bunu hemen sitenizden kaldırın, iğrenç" dedi. Birçok kişi, sözde bir terörizm sembolünün aynı zamanda kazançlı bir ticari ürün haline gelebileceği ironisine dikkat çekti. Bazı aktivistler ilgili markaların boykot edilmesini isterken, diğerleri moda evlerini Filistinli toplulukları destekleyen bir bildiri yayınlamaya çağırdı.

FİLİSTİN’DE KALMADI

Moda devleri puşiyi yüzlerce dolara satarken, Filistinli üreticiler aynı lükse sahip değil. İşgal altındaki Filistin topraklarındaki yerel kefiye fabrikaları, örtü başka yerlerde üretilmeye başlandığı için kapanmak zorunda kaldı. Şimdi Filistin'de sadece bir puşi fabrikası kaldı.

(Middle East Eye, Çeviri:Polemikhaber)