Daha önce, bir Nobel ödül madalyası 4.76 milyon dolara satılmıştı. 

2021 yılının ekim ayında altın madalyaya layık görülen Muratov, bağımsız Rus gazetesi Novaya Gazeta'nın kurulmasına yardım etti ve yayının Mart ayında Kremlin'in gazetecilere yönelik baskıları ve Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında kamuoyunun muhalefeti nedeniyle kapatıldığı sırada yayının genel yayın yönetmeniydi. 

KIRAN KIRANA MÜCADELE

Muratov, gelirin doğrudan Ukrayna'daki savaş nedeniyle yerinden edilmiş çocuklara yardım etme çabalarında UNICEF’e gideceğini söyledi. Muratov'un madalyasında bulunan 175 gramlık 23 ayar altın eritildiğinde yaklaşık 10 bin dolar değerinde olacaktı.

Madalya, kimliği belirsiz birisine satıldı. New York City'deki müzayede coşkulu geçti, çok sayıda alkış ve teklif verenler rakamı artırmak için birbirleriyle yarıştı. Önceki tekliften on milyonlarca dolar daha fazla olan nihai teklif geldiğinde, Muratov da dahil olmak üzere odadaki birçok kişi şoku dile getirdi.

Fonların alıcısı olarak neden UNICEF’i seçtiği sorulduğunda Muratov, "Bu örgütün herhangi bir hükümete ait olmaması bizim için çok önemli. Devletin üstünde çalışabilir. Onun için sınır yok” dedi. (Guardian)