Orhan Pamuk, Veba Geceleri kitabını yazmaya beş yıl önce başladığını söylüyor. 

Romanı, 1900'lerin başında, hıyarcıklı veba salgınının ortasında, Ege'de kurgusal bir Osmanlı adasında geçiyor.

Kitap son halini almaya başladığı sıralarda, Covid-19 Türkiye'yi vurdu ve gerçeklik kurguya girdi. 

Pamuk, “Aniden özel dünyam gitmişti; herkes benim sözlerimi kullanıyordu. Herkes karantina hakkında konuşuyor, sanki bu kitabı araştırıyorlarmış gibi" dedi. Sonra etrafını saran hastalık ve kendi sağlığıyla ilgili endişeler, yazarın karakterlerini zorunda yeniden hayal etmesine neden oldu ve kitabın çeşitli kısımlarını yeniden yazdı.

PAMUK: ABDÜLHAMİT OSMANLI’YI POLİS DEVLETİ YAPTI

Pamuk, “Romanlarım yüzünden değil, röportajlarım yüzünden hep başım belada” dedi. 

Ancak son kitabıyla bu değişebilir. Çünkü kitapta, otokrasiyi pan-İslamizmle karıştırarak Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünü engellemeye çalışan padişah II. Abdülhamid’e yaptığı muameleden dolayı daha fazla sıkıntıyla karşılaşabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil olmak üzere modern Türk İslamcıları, Abdülhamid'i geç Osmanlı döneminin bir kahramanı olarak görüyorlar. 

Padişahın iktidardaki son yıllarını anlatan bir dönem dizisi, onu Erdoğan için bir arketip ve Avrupalı ve Siyonist entrikaların kurbanı olarak tasvir ediyor. Erdoğan'ın bir hafta boyunca söylediği sözler, gelecek haftaki bölümde Abdülhamid’in ağzından düzenli olarak çıkıyor. Ancak Pamuk, "Abdülhamid parlamentoyu kapattı, ifade özgürlüğünü umursamadı ve Osmanlı’yı bir polis devleti yaptı" diyor.

PAMUK: ÜLKEDE GÖRMEDİĞİM EŞSİZ BİR ŞEY…

Pamuk eskiden üç koruması olduğunu ve şimdi sadece bir koruması olduğunu belirterek şaka yapıyor ve bunun, Türkiye’nin gelişmesi sayesinde olduğunu söylüyor. 

Daha makul bir neden, Pamuk’un artık ülkenin siyasi fırtınalarının merkezinde olmaması. 

2017 yılında, Hürriyet gazetesine verdiği röportajın bazı bölümlerinin yayımlanmamasının ardından Türk medyasına konuşmayı bırakan Pamuk, "Bu ülkede daha önce görmediğim eşsiz bir şey, cumhurbaşkanının adı ortaya çıktığında yaşanan bu sessizlikler… Daha önce, bir takside veya süpermarkette olumsuz bir şey söyleyebilirdiniz. Şimdi sessizlik oluyor" dedi.

(Çeviri:polemikhaber)