CHP Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İlgezdi, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü için yazılı açıklama yaptı. Tiyatrocuların pandemi nedeniyle bir yıldan fazladır sahne alamadıklarını hatırlatan İlgezdi, “19 yıllık AKP iktidarında zaten baskı, sansür ve birçok sorunla başa çıkmaya çalışan tiyatrocular Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da desteği olmadığı için tamamen tükendi. Pandemi bitse bile artık izleyecek tiyatro bulamayacağız” dedi.

"PANDEMİDE BORCU YOKTUR YAZISI İSTENDİ"

Bakanlığın her yıl verdiği özel tiyatro desteğini vergi ve SGK borcu bulunmaması koşuluna bağlandığını anımsatan Akkuş İlgezdi, “Destek için tiyatroların vergi ve SGK borcu olmaması şartı olduğu için pandemide tamamen kapanan, iş yapamayan tiyatroların borçsuz olması mümkün değildi. Birçok tiyatro bu desteğe bile başvuramadı” dedi.

İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, yıllarını tiyatroya veren duayen tiyatroculara destek vermediğini, ancak tiyatro camiasının bilmediği kişilerce kurulan akaryakıt, inşaat, boya, gıda, spor malzemeleri firmalarına destek olduğunun altını çizdi.

"500 MİLYONLUK FON DA KULLANILMADI"

İlgezdi, CHP olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir kaynak önerdiklerini de anımsatarak, “Özel kopyalama harcı yüzde 100 sanatçıların hakkı olan bir fon. Bakanlık yıllardır bu paraya birçok farklı alanda kullanıyordu. 2017 yılında bu fonun büyüklüğü 320 milyon lira. Şu an bu fonda çok daha fazla miktar bulunuyor ama açıklanmıyor. 500 milyon lira olduğunu tahmin ediyoruz. Bu fonu sahibi olan sanatçılar için kullanın çağrımızı bakanlık kabul etmedi” dedi.

İlgezdi’nin, tiyatrosuz bir 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü geçirmenin burukluğunu yaşadığını anlattığı açıklaması şöyle:

"SARAY KABİNESİ DUYMUYOR"

“Tiyatrocuların zaten onlarca sorunları vardı. Pandemi ile birlikte son bir yıldır da açlık ve yoklukla da baş başa bırakıldılar. Kültür sanat emekçilerinin taleplerini saray kabinesi duymuyor, ancak biz sorunu da biliyoruz, çözümü de biliyoruz. CHP iktidarında tiyatrolar başta olmak üzere sanatın 7 dalı hem desteklenecek hem de hak ettiği önem verilecek. Biz CHP olarak, ikinci yüzyılına girecek olan Cumhuriyetimizin temelinin kültür olduğunu özümsemiş kadrolarımızla birlikte yılların yorduğu, ötekileştirdiği, ezdiği ve örselediği bütün sanatçılarımıza sahip çıkağız. Tiyatrolar için emekçiler için halkımız için güzel günler yakın.”