Royal British Columbia Müzesi, sahilde bulunan taş figürün muhtemelen bir Lekwungen’lerden kalma bir eser olduğunu söyledi, ancak Ray Boudreau aynı fikirde değildi.

SAHİLDE BULUNDU

Geçen yaz bir sabah erken saatlerde, Kanada'nın batısındaki bir plajda yürüyüşe çıkan kişiler, kumun üzerinde duran dikdörtgen bir taş figür gördü. Neredeyse 100 kilogram ağırlığıyla abartılı özelliklere sahip bir yüzü vardı ve ince bir deniz yosunu ve yosun tabakasıyla kaplıydı.

MÜZE BAŞKANI: HARİKA BİR KEŞİF

Eserin birkaç fotoğraf çekip ardından arkeolog arkadaşını arayan Bernhard Spalteholz, "Vay canına, bu gerçekten tuhaf, ama aynı zamanda oldukça zarif" şeklinde duygularını dile getirdi. Taş figürü inceledikten sonra Royal British Columbia Müzesi, taş figürün büyük olasılıkla bölgede uzun süredir yaşamış olan Lekwungen halkı tarafından oyulmuş olduğunu duyurdu. 

Müze Başkanı Jack Lohman, bulguyu kutlayan bir yazısında, "Bu olağanüstü bir hikayeye sahip harika bir keşif" diye yazdı ve müzenin, eserin "kültürel önemi" hakkında daha fazla bilgi edinmeye istekli olduğunu ekledi.

MÜZE HER ŞEYİ SİLDİ

Ancak heyecan kısa sürdü. Birkaç gün sonra, yakınlarda yaşayan bir sanatçı, yerel bir gazeteye, figürün üç yaşından büyük olmadığını ve onu kendisinin yaptığını söyledi. 

Ray Boudreau, 2017'de üzerinde çalıştığı çarpıcı şekilde benzer bir heykelin fotoğraflarını paylaşarak Times Colonist'e "Bu kesinlikle benim oymamın" dedi. O zamandan bu yana geçen haftalarda, gizemli figür hakkında şiddetli bir tartışma patlak verdi. Boudreau'nun yorumlarından sonra, müze yayınını ve keşfe ilişkin diğer tüm referansları sessizce sildi.

 (Guardian)