Bulgular, sanat tarihçileri Alessandro Vezzosi ve Agnese Sabato tarafından yönetilen, hiç evlenmeyen ve çocuğu olmayan, ancak en az 22 üvey kardeşi olan Da Vinci'nin soy kütüğünü yeniden yapılandırmayı ve sanatçısının dehasını daha iyi anlamayı amaçlayan onlarca yıllık bir projenin parçasını oluşturuyor. 

Y KROMOZOMU HİÇ DEĞİŞMEDİ

Human Evolution dergisinde yayınlanan araştırma, Leonardo'nun 1331 doğumlu büyükbabası Michele'den başlayarak, beş aile dalını da içeren 21 kuşak boyunca, bugün yaşayan 14 torununa kadar 690 yıllık kesintisiz bir erkek soyunu belgeliyor.

Ressam, bilim adamı, mühendis ve mimar, 1452'de Toskana'nın Vinci kasabasında bir noterin gayri meşru oğlu olarak dünyaya geldi ve 1519'da Fransa'nın Amboise kentinde öldü.

Vezzosi, Ansa haber ajansına verdiği demeçte, araştırmacıların babaların oğullarına aktardığı Y kromozomunu takip ettiğini ve 25 nesil boyunca neredeyse hiç değişmediğini söyledi.

2016'da, çoğu kadın soyundan olmak üzere, Leonardo'nun yaşayan 35 akrabasını da tespit ettiler, ancak bunlar çoğunlukla dolaylı torunlardı. En ünlü dolaylı soyundan, film yönetmeni FrancoZeffirelli olduğu iddia edildi.

Vezzosi, "Onlar bize Leonardo'nun DNA'sı ve özellikle Y kromozomu hakkında yararlı bilgiler verebilecek kişiler değildi" diye ekledi.

KALINTILARIN SANATÇIYA AİT OLDUĞU KESİN DEĞİL

Proje süresince araştırmacılar, kamu ve özel arşivlerdeki tarihi belgelerden ve hayatta kalan torunlar tarafından sağlanan doğrudan hesaplardan veriler topladılar.

Leonardo'nun orijinal mezar yeri, Fransa'daki Loire vadisindeki Chateaud'Amboise'deki Saint-Florentin şapelindeydi, ancak bu, Fransız Devrimi sırasında yıkıldı. Kemikler oradan çıkarıldı ve şatonun daha küçük şapeli Saint-Hubert'e gömüldü, ancak bunların sadece Leonardo'nun kalıntıları olduklarına dair bir varsayım var.

(Guardian)