Neredeyse bir yüzyıl boyunca, tek sayfalık belgenin ünlü İtalyan astronom, fizikçi ve mühendis Galileo Galilei tarafından yazıldığına ve 1610’dan itibaren Jüpiter’in uydularına ilişkin gözlemlerini içerdiğine inanılıyordu.

Belge, bilim insanı tarafından imzalanan bir mektubun taslağını ve gezegenin uydularının hareketlerini gösteren alt özellikli eskizleri içeriyordu.

Times’ın haberine göre, ABD’deki Michigan Üniversitesi Kütüphanesi, onu “hazinelerden biri” olarak kabul etti, ancak Georgia Eyalet Üniversitesi’nde tarihçi olan Nick Wilding’in araştırmasını takiben muhtemelen sahte olduğunu kabul etti. Belgenin Tobia Nicotra tarafından taklit edildiği düşünülüyor.

Sahtecilik konusunda uzman olan Wilding daha önce Galileo’nun çalışmalarının başka taklitlerini de keşfetmişti.

ÖĞRENİLMESİ ÜZÜNTÜ YARATTI

Mayıs ayında çevrimiçi bir görüntüsünü inceledikten sonra Michigan’ın el yazmasından şüphelendi ve arada zaman olduğu söylense de üst ve alt kısımlar için kullanılan mürekkebin benzer göründüğünü keşfetti.

Belgede görülen kimi imkansız durumlar, kanıtlarla sahte olduğu kanıtlandıktan sonra, böyle bir kağıdın 150 yıldan daha önce Galileo’nun eline geçmesinin pek olası olmadığı ortaya çıktı.

Üniversite kütüphanelerinin geçici dekanı Donna L. Hayward, New York Times’a verdiği demeçte, “Galileo’muzun aslında bir Galileo olmadığını ilk öğrendiğimiz an oldukça yürek parçalayıcıydı” dedi.