Küresel tedarik zincirlerini ciddi şekilde baltalayan Covid-19 pandemisinin etkisi, Ukrayna'daki savaş ve müteakip Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla çarpıcı biçimde ağırlaştı. İki büyük tahıl ihracatçısı arasındaki çatışma, küresel arzı kesintiye uğrattı.

Bazı ülkeler, diğer önemli ürünlerin ihracatını sınırlamak için harekete geçerek küresel gıda güvenliğini tehdit ederken, tarım ürünlerinin fiyatlarında daha fazla artış riskini de göze alıyor.

400 BİN TONLUK ŞEKER SÖZLEŞMELERİNE İPTAL 

Pazartesi günü Kazakistan, beyaz ve şeker kamışı ihracatında altı aylık bir yasak başlattı. Hindistan'ın, yerel fiyatlarda bir artış olmasını önlemek için altı yıldır ilk kez şeker ihracatına kısıtlama getirmeyi düşündüğü bildiriliyor. Hindistan'ın yasağının bu sezon ihracatının yaklaşık 10 milyon tonunu hedef alması bekleniyor.

Geçen hafta Reuters, dünyanın en büyük şeker üreticisi ve ihracatçısı olan Brezilya'daki şeker kamışı fabrikalarının, yüksek enerji fiyatları nedeniyle şeker ihracat sözleşmelerini iptal ettiğini ve üretimi etanole kaydırdığını bildirdi. Tahmini iptaller 400 bin ton ham şekere denk gelebilir.

Bu ayın başlarında Pakistan, enflasyonla ilgili derin endişeleri gerekçe göstererek şeker ihracatına tam bir yasak getirdi. Mart ayında Rusya, Ağustos ayının sonuna kadar şeker ihracatını yasaklamıştı.

‘EN BÜYÜK SINAV’

Bu haftanın başlarında, IMF başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonominin “İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük sınavı” ile karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel açlık seviyelerinin “yeni bir yüksek seviyede” olduğunu ve gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalan insan sayısının sadece iki yıl içinde ikiye katlanarak pandemi öncesi 135 milyondan bugün 276 milyona çıktığını söyledi. (RT)