Küresel ısınmanın derinleşmesiyle birlikte değişen mevsimler ve mevsim geçişlerini daha çok hissederken, kısa süreli yıkıcı kuraklıklar artmaya başladı. 

Kuraklıklar genellikle uzun vadeli bir fenomen olarak düşünülse de, bazıları koşullar uygun olduğunda birkaç hafta içinde aniden ortaya çıkabiliyor. Küresel ısınmayla beraber dünyadaki bu özel koşulların artması, belirli bölgelerde yağışta azalma ve toprağı daha hızlı kurutan buharlaşmada artışla beraber kuraklığa neden oluyor. 

‘KÜRESEL SICAKLIKLAR ARTTIKÇA…’

Science dergisinde yayınlanan çalışma için araştırmacılar, 1951-2014 yılları arasındaki uydu verileri ve toprak nemi okumalarının bir kombinasyonunu analiz etti. AFP'ye konuşan araştırmanın yazarlarından Xing Yuan, küresel sıcaklıklar arttıkça "hem ani hem de yavaş kuraklıklar artıyor" dedi. Ancak ani kuraklıkların "özellikle Avrupa, Kuzey ve Doğu Asya, Sahel ve Güney Amerika'nın batı kıyılarında" daha hızlı arttığını söyledi.

Yuan, “Ani kuraklıkların hızlı başlangıcı, insanlara uyum sağlamak için çok az zaman verdiği konusunda uyardı, su kaynaklarının yönünü değiştirmek veya orman yangınlarına hazırlanmak gibi. Bitki örtüsünün de uyum sağlamak için yeterli zamanı yok” ifadelerini kullandı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER