ABD Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS), Kuzey Afrika’da yer alan Libya ve Tunus’a devasa petrol ve doğal gaz sahaları keşfedildiğini bildirirken, İlk dev yatak, Tunus’un doğu kıyısı boyunca, Bizerte şehrinin kıyılarından ve Tunus Körfezi'nden Misrata şehrine kadar uzanıyor. Raporda, Libya'nın Sirte kıyısı açıklarındaki Sidra Körfezi'nde başka bir saha keşfedildiği de aktarıldı.

LİBYA’NIN REZERVLERİ İKİ KATINA ÇIKACAK

İlk değerlendirmelerde, iki ülkedeki keşiflerin toplam 4 trilyon varil petrol ve 385 milyar küp doğal gaz içerdiği, bunun da 1,47 trilyon varil sıvılaştırılmış doğal gaza eşdeğer olduğu söylendi. Ön tahminlere göre, keşif sonucunda Libya'nın petrol ve gaz rezervleri iki katına çıkabilirken, Tunus Kuzey Afrika'nın önemli bir enerji üreticisi haline gelebilir.

ABD Enerji Bilgi İdaresi'ne (EIA) göre 2021'de Libya, OPEC'in yedinci en büyük ham petrol üreticisi, Nijerya ve Cezayir'den sonra ise Afrika'nın üçüncü büyük üreticisi. Libya, dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 3'üne ve Afrika'nın kanıtlanmış rezervlerinin yüzde 39'una sahip.

Bu arada EIA, Tunus'taki keşiflerin 23 trilyon fit küp kanıtlanmış kaya gazı rezervine ve 1,5 milyar varil geri kazanılabilir kaya petrolü kaynağına sahip olduğunu tahmin ediyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER