Kuzey Kore, son yıllarda doğal afetler, nükleer ve füze programlarını durdurmayı amaçlayan uluslararası yaptırımlar ve sınırların kapanması ve koronavirüs kapanmaları nedeniyle Çin ile ticarette keskin bir kesinti nedeniyle gıda kıtlığı yaşadı.

‘YAĞMALAMA TUZAĞI’

Rodong Sinmun gazetesindeki bir makalede, ekonomik özgüven çağrısında bulunulurken, yardımı alan ülkeleri "yağmalamak ve boyun eğdirmek" için bir tuzak olarak kullanan ve iç siyasetlerine müdahale eden "emperyalistlerden" ekonomik yardım almaya karşı uyarıda bulundu. Makalede, "Bu zehirli şekeri kabul edip yiyerek ekonomiyi canlandırmaya çalışmak bir hata" denildi.

Birleşmiş Milletler’den kuruluşların ve batılı yardım gruplarının çoğu Kuzey Kore'yi terk etti ve Çin, birkaç dış gıda yardımı kaynağından biri olmaya devam etti.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bazı Kuzey Kore eyaletlerinde son zamanlarda açlıktan ölümlerde artış görüldüğü belirtildi. Bakanlıktan bir yetkili, "Gıda üretimi geçen yıla göre düştü ve gıda tedarik ve dağıtım politikalarındaki değişiklik nedeniyle dağıtım sorunları olasılığı var" dedi.

NÜFUSUN YARISI AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR

2022'de Dünya Gıda Programı, 10,7 milyon insanın, yani Kuzey Kore nüfusunun yüzde 40'ından fazlasının yetersiz beslendiğini ve insani yardıma ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyor. Uzmanlar, kuraklık, sel, tayfun ve sıcak hava dalgaları gibi iklimle ilgili felaketlerin tarımsal üretimi azaltmasıyla geçen yıl bu sayının muhtemelen arttığını söylüyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER