Ülke lideri Kim Jong-un’un sözleri, Kuzey Kore'nin yedinci nükleer denemeye hazırlanıyor olabileceği endişesi üzerine geldi. ABD geçen ay Pyongyang'ın böyle bir testi her an yapabileceği konusunda uyarmıştı.

TANSİYON YÜKSELİYOR

Kuzey Kore'nin en son nükleer denemesi 2017'deydi. Ancak Kore yarımadasında tansiyon yükseliyor. ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim, Kuzey Kore'nin bu yıl benzeri görülmemiş sayıda füze test ettiğini söyledi. Son rekor yılı olan 2019'un tamamında 25'e kıyasla 31. Haziran ayında Güney Kore, kendisine ait sekiz füze fırlatarak karşılık verdi.

1950-53 Kore Savaşı ateşkesle sonuçlanmasına rağmen, Kuzey Kore bunun ABD'ye karşı bir zafer olduğunu iddia ediyor. Yıllık "Zafer Bayramı" kutlamaları askeri geçit törenleri, havai fişekler ve danslarla kutlanıyor. Kim, kutlamada yaptığı konuşmada, ABD'den gelen nükleer tehditlerin Kuzey Kore'nin öz savunmasını güçlendirmenin "acil tarihi görevini" yerine getirmesini gerektirdiğini söyledi. ABD'nin Kuzey Kore'nin düzenli askeri tatbikatlarını provokasyon olarak yanlış tanıttığını da sözlerine ekledi. (BBC)