Reuters tarafından incelenen bir karar taslağında, Çin ve Rusya 15 üyeli konseyin izole Asya devletindeki "sivil nüfusun geçimini rahatlatmak amacıyla" yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

Kuzey Kore, nükleer ve balistik füze programları nedeniyle 2006'dan beri BM yaptırımlarına maruz kalıyor.

'BU TASLAĞA DESTEK ZOR'

Taslak karar ayrıca, Kuzey Korelilerin yurtdışında çalışma yasağının kaldırılması, demiryolu ve karayolu işbirliği projelerinin yaptırımlardan muaf tutulması da dahil olmak üzere yaklaşık iki yıl önce Rusya ve Çin tarafından önerilen diğer önlemleri de içeriyor.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan birkaç BM diplomatı, yenilenen karar taslağının çok az destek bulacağını söyledi. 2019'da Rusya ve Çin, taslak kararla ilgili iki gayri resmi görüşme turu düzenledi, ancak hiçbir zaman resmi olarak oylamaya sunmadı. Diplomatlar yaptıkları açıklamada, Çin ve Rusya'nın henüz yeni karar taslağı üzerinde herhangi bir görüşme planlamadıklarını söylediler. 

Rusya ve Çin'in BM misyonları, diplomatların Cuma günü konsey üyelerine dağıtıldığını söylediği yeni metin hakkında yorum yapma talebine yanıt vermedi. Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun geçen ay gazetecilere verdiği demeçte, "Güvenlik Konseyi tarafından uygulanan yaptırımların neden olduğu insani boyutu da ele almamız her zaman Çin'in isteğiydi" ve 2019 taslağının "masada kaldığını" söyledi.

BM’NİN ‘UYUM’ ŞARTI

ABD'nin Birleşmiş Milletler misyonunun bir sözcüsü, özel konsey tartışmaları hakkında yorum yapmaktan kaçındı, ancak tüm BM üyelerinin halihazırda yürürlükte olan yaptırımları ihlal edenlere odaklanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sözcü, "Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’nin uyumu ışığında gerekli olabilecek önlemleri değiştirmeye, askıya almaya veya kaldırmaya hazır olduğunu defalarca teyit etti. Ancak Kore, Güvenlik Konseyi'nin yasaklanmış nükleer ve balistik füze programlarıyla ilgili taleplerine uymak için hiçbir adım atmadı" dedi. (Reuters)