Fransa genelinde aylardır ateşli protesto ve grevlere yol açan emeklilik reformunda Devlet Başkanı Emmanuel Macron geri adım atmazken, sendikalar ülke genelinde yeni iş bırakma eylemleri ve protestolara hazırlanıyor. 

‘PES ETMEYECEĞİZ’

Ülke genelinde düzenlenen grev ve protestolarda, eylemciler ve güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, gerilim özellikle başkent Paris sokaklarında krize dönüştü. 

Macron'un oylamaya gitmeden yeni emeklilik yasasını meclisten geçirmesinden yaklaşık iki hafta sonra, sendikalar hükümeti geri adım attırmak için kitlesel protestolarla pes etmeyeceklerine söz verdi.

‘TEK HEDEF GÜVENLİK GÜÇLERİ’

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Elysee Sarayı'nda kriz görüşmeleri için Başbakan Elisabeth Borne, diğer kabine bakanları ve üst düzey milletvekilleriyle bir araya geldi. Toplantıya katılanlardan biri Macron'un "Sendikalara el uzatmaya devam etmemiz gerekiyor" dedi. Ancak şiddetli protestoların "emeklilik maaşlarıyla hiçbir ilgisi olmadığını" ve tek ortak noktalarının "kurumlarımızı ve güvenlik güçlerimizi hedef almak" olduğunu söyledi.

SÜRPRİZ GÖRÜŞME PLANI

Uzlaşmacı bir hareketle Başbakan Borne, parlamento üyeleri, siyasi partiler, yerel makamlar ve sendikalar da dahil olmak üzere üç haftalık görüşmeler planladı. Sendikalar görüşme teklifini kabul ederse, Borne'nin fiziksel olarak yıpratıcı işleri, yaşlı işçiler için koşulları ve yeniden eğitimi hedefleyen emeklilik yasasının etkisini hafifletmek için tasarlanmış yeni önlemleri masaya koyması bekleniyor.

Emeklilik reformuna beklenmedik bir şekilde sert bir tavır alan ılımlı CFDT sendikasının başında bulunan Laurent Berger, müzakere teklifini ancak reform "bir kenara bırakılırsa" kabul edeceğini söyledi. Berger, hükümeti "emeklilik maaşlarında çok büyük bir adım" atmaya çağırdı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER