Aktivist Stepan Latypov hastaneye kaldırıldı ve ameliyattan sonra iyi bir durumda olduğu bildirildi. Latypov, geçen Eylül ayında tutuklanması sırasında muhalif sosyal medya kurmak ve ayrıca polise direnmekle suçlanıyor

Belarus insan hakları grubu Viasna'ya göre, Latypov, babasının mahkeme salonunda tanık ifadesi vermesinin ardından kendini bıçakladı. Daha önce, Latypov'un babasına kolluk kuvvetlerinin suçunu kabul etmemesi halinde kendisini fiziksel olarak cezalandırmakla tehdit edildiğini söylediği duyuldu.

VİDEO YAYINLANDI

Belarus’ta muhalefet olan Nexta Telegram kanalı, Latypov'u mahkeme salonunda yatarken gösteren bir video yayınladı. Aktivist daha sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı. 

Nexta, Latypov'un ameliyat olduğunu ve durumunun "tatmin edici" olduğunu söyledi. 

Belarus Sağlık Bakanlığı, sağlık görevlilerinin hastanede anestezi altında yarasını tedavi ettikten sonra 41 yaşındaki bir adamın durumunun stabil olduğunu söyledi.

MUHALEFET LİDERİ: DEVLET TERÖRÜ

Belaruslu muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya, bir tweette şunları yazdı: "Belaruslu aktivist, siyasi mahkum Stepan Latypov bugün mahkeme salonunda boğazını kesti. Suçunu kabul etmezse ailesine zulmedileceğine dair tehdit edildi.’’
Tikhanovskaya, "Bu, Belarus'taki devlet terörü, baskılar, işkencenin sonucudur. Bunu derhal durdurmalıyız!" diye ekledi.

ÜLKEDEN ÇIKIŞLAR YASAKLANDI

Ayrı bir gelişmede, Belarus, yabancı oturma izni sahipleri dahil olmak üzere vatandaşlarının çoğunun ülkeden ayrılmasını geçici olarak yasakladı. Devlet Sınır Komitesi'nin kuralları sıkılaştırması, geçtiğimiz günlerde Belarus'un sahte bomba ihbarıyla bir uçağı başkentine indirip, muhalif bir gazeteciyi tutuklamasının ardından yükselen uluslararası öfkenin ardından geldi.

Tartışmalı seçimlerden bu yana birçok muhalif Belarus'tan ayrıldı. Kazandığını iddia eden Tikhanovskaya, ekibiyle birlikte komşu Litvanya'ya taşındı. 

Belarus lideri Lukaşenko, geçtiğimiz Ağustos ayında kazandığı çok tartışmalı seçim zaferinden bu yana muhalefete sert bir baskı uyguluyor.

(BBC, Çeviri:Polemikhaber)